НОВИНИ

Украйна обвини руските сили, че са обстреляли хуманитарен конвой

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:59, 12.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер Украйна обвини руските сили, че са обстреляли хуманитарен конвой, който се опитвал да избяга от боевете край Киев. Според украинските разузнавателни служби са загинали седем цивилни, съобщава агенция Ройтерс. Москва не е коментирала случая, но Русия винаги е заявявала, че не атакува граждански обекти. Смята се, че руската армия е на 25 километра от центъра на Киев.

По-рано украинският президент Зеленски обяви, че Западът не е достатъчно ангажиран в мирните преговори и че руската армия изпраща подкрепления след големи загуби.

"От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на врага загубиха бойните си способности. Руски военни се вземат в плен не само поединично, но и на групи", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руски въздушни удари поразиха украинска военна база във Василков, северозападно от Киев, като предизвикаха пожар в близкия склад за замразени продукти съобщиха украинските власти.

От руското министерство на отбраната казаха, че за атаката е използвано високоточно оръжие.

Сателитни снимки показват показват интензивни артилерийски обстрели северозападно от Киев. Кадрите са предоставени от базирана в Съединените щати компания.

Според последните съобщения по-голямата част от руските сили се струпват около украинската столица.

"Готови сме да преговаряме, но няма да приемем ултиматуми и няма да се предадем", заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

През нощта и рано сутринта имаше силни експлозии в стратегическия град Николаев, където украинските сили продължават да задържат настъплението на руските войски. Градовете Харков, Чернигов, Суми и Мариупол остават обсадени и под силен руски обстрел.

Улиците на Одеса, третият по големина град в Украйна, са пусти. Одеса се готви за евентуална руска атака. Според кмета Генадий Труханов руските сили могат да обкръжат града от три страни.

В тристранен телефонен разговор руският президент Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха руско-украинските преговори. Макрон и Шолц отново са настояли за незабавен край на войната. Според френското президентство Путин не е проявил готовност да спре военните действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След обяд ще има повече слънчеви часове
След обяд ще има повече слънчеви часове
Дете от Украйна посрещна първия си рожден ден в Ямбол
Дете от Украйна посрещна първия си рожден ден в Ямбол