НОВИНИ

Киев остава в очакване на щурм на руската армия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:12, 12.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

В тристранен телефонен разговор руският президент Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха руско-украинските преговори. Макрон и Шолц отново са настояли за незабавен край на войната. Според френското президентство Путин не е проявил готовност да спре военните действия.

На този фон Киев остава в очакване на щурм на руската армия. В района се намира спрелият руски конвой, дълъг 40 километра. Според американските военни сега той се прегрупира. Градовете Харков, Чернигов, Суми и Мариупол остават обсадени и са под силен руски обстрел. Тази вечер украинските разузнавателни служби съобщиха за 7 цивилни жертви след руски обстрел на хуманитарен конвой в района на Киев, предаде агенция Ройтерс.

Сателитни кадри показват интензивни артилерийски обстрели северозападно от Киев. Кадрите са предоставени от базирана в Съединените щати компания.

Според последните съобщения по-голямата част от руските сили се струпват около украинската столица.

Минометен снаряд е ударил киевски квартал.

Руски ракети атакуваха и разрушиха военновъздушна база във Василков, киевска област, съобщи местният кмет. При атаката е поразен склад за боеприпаси.

Градовете Харков, Чернигов, Суми и Мариупол остават обсадени и под силен руски обстрел.

Съобщава се за най-малко един загинал при удар на снаряд в жилищна зона в Харков. Джамия в Мариупол , приютила над 80 цивилни е била атакувана. Москва отрича да е нападала граждански обекти.

За тежки сражения се съобщава в района на южния град Николаев. Украинските военни са успели да отблъснат руска атака, но са убедени, че тя ще се повтори.

"Спечелихме битката, но не и войната", заяви Виталий Ким, губернатор на Николаев.

Киев и Москва договориха нови хуманитарни коридори за цивилни от Суми. Всички конвои се насочват към централния град Полтава.

Украинският президент Зеленски обяви, че руската армия изпраща подкрепления след големи загуби.

"От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на врага загубиха бойните си способности. Руски военни се вземат в плен не само поединично, но и на групи", заяви Володимир Зеленски.

Според Зеленски 500 - 600 руски войници са се предали в петък. Той призова лидерите на Франция и Германия да помогнат за освобождаването на кмета на Мелитопол, който според Киев е отвлечен от руснаци. В града се проведе протест на местни жители.

Екип на чешката телевизия показва обстановката в град Ирпин, на около 25 километра от Киев. Усилията за евакуация оттам продължават.

"Досега нашата организация е евакуирала 5000 души, включително от Ирпин и Буча, където бяха 1500 - 2000", заяви Андрей, дороволец в Ирпин.

Според представител на ООН от хуманитарна помощ може да се нуждаят 12 милиона украинци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Царско село: Направихме подвиг
Треньорът на Царско село: Направихме подвиг
Стойчо Младенов: ЦСКА няма класа, не може да говорим за титла
Стойчо Младенов: ЦСКА няма класа, не може да говорим за титла