НОВИНИ

Необичайно студено и през втората половина на деня

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 12.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно ледено студено утро с отрицателни температури в цялата страна - от минус 3° в Монтана до минус 10 - 11° в Габрово и Севлиево.

Необичайно студено ще се задържи и през втората половина на деня, с максимални температури между минус 1° и 4°, в София - около нулата. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен северен вятър. Облачността ще е променлива, по-значителна в Източна България и на отделни места там ще превалява слаб сняг.

Вечерта в по-голямата част от страната ще се изясни, но през нощта от север отново ще се заоблачи. Ще бъде почти тихо, в Източна България със слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 8° и минус 3°, на места в котловините на Южна България до минус 12°.

Максималните обаче ще се повишат и ще са между 4° и 9°, в София - около 4 - 5°. Облачността ще се задържи значителна, като след обяд от запад ще започне постепенно да се разкъсва. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб, предимно северозападен вятър.

По-често значителна ще е облачността и по Черноморието. Максималните температури ще са между 4° и 7°, в комбинация със слаб до умерен северозападен вятър. Вълнението на морето ще отслабне.

Облачно време ще преобладава и в планините. Ще бъде почти без валежи, а по-късно през деня облачността постепенно ще започне да намалява. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Опасността от лавини извън обработените писти в ски курортите е все така висока.

Затопляне ще започне на Балканите, в западната част на полуострова ще бъде и предимно слънчево. Слънчево ще бъде също в централноевропейските и прибалтийските страни, както и на Скандинавския полуостров. На много места на Британските острови, във Франция и на Пиренейския полуостров ще има валежи, предимно от дъжд. Значителна ще е облачността и в Източна Европа, на места с валежи от сняг.

У нас в началото на новата седмица, макар че ще продължи да се затопля, ще остане много по-студено от обичайното за средата на март. Ще бъде предимно слънчево. По-съществена ще е облачността в средата на седмицата, когато на места слабо ще превали дъжд, в планините - сняг. В сряда вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него отново ще почне да нахлува по-студен въздух и температурите ще тръгнат надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков се срещна с турския президент Реджеп Ердоган (Видео)
Премиерът Кирил Петков се срещна с турския президент Реджеп Ердоган (Видео)
Преизбраха Румен Христов за председател на СДС
Преизбраха Румен Христов за председател на СДС