НОВИНИ

Пореден опит за евакуация на цивилни от Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:36, 12.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сражения северозападно от Киев. Според последните данни, руската армия е на около 25 км от града. Пореден опит за евакуация ще бъде направен от област Суми. След Мариупол и Харков, Чернигов е поредният град, попаднал под руска обсада. Според президент Володимир Зеленски е настъпила "стратегически повратна точка" за Украйна. А по думите на американския му колега - Джо Байдън, евентуална намеса на САЩ в конфликта ще означава Трета световна война.

Денят в Киев започна със сирени и стрелба. Според последните данни руските сили постепенно обкръжават украинската столица. Няма данни за жертви по време на сутрешния обстрел, запалил се е обаче голям склад в града. Поразено и военно летище. След сирените, в центъра на Киев за пореден път прозвуча и украинският химн.

Ексклузивно за БНТ: Разказ от окопите край Киев на доброволец от български произход

Сигнал за въздушна тревога имаше в още най-малко 15 области в Украйна. За тежки сражения се съобщава в района на Миколаев. Според местни медии, украинските военни са успели да отблъснат руската атака, но са убедени, че тя ще се повтори. Спечелихме битката, но не и войната, казва представител на местната власт.

"Миколаев е границата между Русия и западната цивилизация", заяви Олександр Сенкевич, кмет на Миколаев.

Украинските власти разпространиха кадри от охранителна камера, за които се твърди, че за са запечатали как руски военни задържат кмета на Мелитопол. Според официален Киев - Иван Фьодоров е задържан след "фалшиво обвинение в тероризъм". Москва не дава информация за случая. Експерти на Ройтерс са удостоверили, че кадрите са от Мелитопол, но не е ясно кой всъщност е мъжът от видеото.

Коментар за задържането направи президентът Зеленски, според когото руснаците се държат като терористи. Той помоли майките в Русия да не изпращат синовете си на война.

"Днес руските военни нарушиха работата на повече хуманитарни коридори. Но въпреки всичко 7144 души бяха спасени от Енергодар, Буча, Гостомел, Козаровичи. И това са 7144 причини да се опитаме да организираме евакуация на наши сънародници от обедните градове и утре, и вдругиден!"

Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън за поредните нови санкции срещу Русия. Байдън отново потвърди, че Вашингтон ще защити всеки сантиметър от НАТО, но предупреди, че включване на американски военни в конфликта би означавало Трета световна война.

"Войната на Путин срещу Украйна никога няма да бъде победа. Ние показваме сила и никога няма да се разколебаем. Но идеята, че ще бъде изпратена техника, самолети, танкове ... с американски военни, с американски екипажи... разберете и не се заблуждавайте - каквото и да казват - това ще се нарича Трета световна война", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Според последната информация на руското министерство на отбраната са унищожени близо 3 500 обекта от военната инфраструктура на Украйна. От началото на руската инвазия в страната повече от 2,5 милиона души са напуснали страната. В десетки държави по света днес за планирани шествия в подкрепа на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите дипломати на Германия и Молдова обсъдиха кризата с бежанците
Първите дипломати на Германия и Молдова обсъдиха кризата с бежанците
Мъж загина при катастрофа в Силистренско
Мъж загина при катастрофа в Силистренско