Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Координационната група към МС: Близо 70 000 бягащи от войната са преминали през България, една трета са останали

от БНТ
10:00, 12.03.2022 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерския съвет се проведе брифинг на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

Повече акценти от брифинга вижте в прякото включване на Иво Никодимов

69735 са влезлите до момента в България граждани от Украйна, от тях останали у нас са 33516, като една трета от останалите са деца, съобщи вицепремиерът Калина Константинова.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС, за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки, обясни вицепремиерът.

60 000 души са преминали през страната само за две седмици и тази безпрецедентна ситуация води необходимостта от редица нови решения, подчерта вицепремиерът.

40 лева е сумата на ден за бежанец, която ще се предоставя на хотелиерите у нас, уточни тя.

Разплащането ще започне на 1 април за периода от 24 февруари до края на март и след това всеки месец ще се извършва разплащане. Графикът е поместен на сайта на министерството на туризма, обясни полковник Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, бивш посланик в Ирак и експерт по сигурност.

На въпрос на БНТ дали част от хотелите могат да се откажат предвид началото на летния сезон, полк. Рачев обясни, че хоризонтът на действие е 3 месеца напред. Би било авантюристично да се правят прогнози за по-нататък, допълни той.

Хотелиери, приютили украински бежанци им искат пари, обсъжда се държавна помощ от 40 лв.

Нашият предишен опит не е приложим напълно в новата ситуация, заяви той.

Хората влизат безвизово, те имат свобода на движение 90 дни, могат да отиват в други страни на ЕС и моделите на държавни институции не са приложими, обясни той. Тоест, имаме предизвикателството да сменим почти целия модел за временна закрила.

Създадена е организация на три равнища.

12 автобуса на Министерство на отбраната работят непрекъснато, работи се и с частни автобуси, които да поемат повишен трафик на граничните пунктове и третото ниво е придвижването между общините.

Системата за настаняване е на база частни хотели, има и готовност за настаняване в държавни институции. Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа пълна, уточни полк. Рачев.

Можем да мобилизираме около 40 000 легла на първо време само за хотелската база. По-голямата част от хората си идват директно с решения за настаняване, допълни той.

На областно и общинско равнище трябва да бъде мобилизиран целият местен капацитет и доброволчески организации - там се решават реалните проблеми, за да не се налага да се решават с разпъване на палатки и тел. Така че, мобилизацията на местно равнище е започнала, обясни полк. Рачев. Изготвихме модел на център за подпомагане на пристигащи на базата на добри практики, допълни той.

Проблемите са комплексни, смята полк. Рачев. По данни на граничните органи, почти 80% от влизащите у нас са заявили готовност веднага да започнат работа. Трябва обаче да се намери решение при осигуряване на заетост, да се намери например детска градина за децата на тези хора.

Ако ние създадем условия да се помогне на хората, значи сме си изпълнили ролята, завърши полк. Рачев.

Екип на БНТ на границата на Украйна с Молдова: 83 000 украинци са поискали да останат в Молдова

България е изправена пред безпрецедентна ситуация, заяви от своя страна Красимира Величкова, която координира организацията между държавните институции и НПО-тата.

От първия ден на кризата ние сме в постоянна връзка с гражданските организации на терен, срещали сме се няколко пъти и работим за това да ни помагат бързо и експедитивно да създадем уредбата, която ни е необходима, обясни Величкова.

От утре - 13 март, стартира национална гореща линия на украински, разчитаме на всички медии да популяризират и сайта, и горещата линия. В този сайт са качени всички инициативи на граждански организации, които помагат, допълни тя.

Очевидно сме фокусирани на този етап да обезпечим настаняването за първите три месеца, така че те да се окопитят от това, което им се случва. Предвид, че не можем да преценим колко човека имат нужда от допълнителна помощ, няма как да направим предварителна преценка, каза в отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Константинова.

Решенията се взимат динамично, допълни тя.

Недостиг на хранителни продукти започва да се чувства при българите в Одеска област, така че вече не става въпрос само за дрехи, все по-често ще се говори за недостиг на хранителни продукти, обясни полк. Рачев.

Преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Целия брифинг гледайте ТУК:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Австралиец е първият съперник на Григор Димитров на Индиън Уелс
Австралиец е първият съперник на Григор Димитров на Индиън Уелс
Регионалният министър Гроздан Караджов: Цялата магистрала "Хемус" може да стане до 2027 г.
Регионалният министър Гроздан Караджов: Цялата магистрала "Хемус" може да стане до 2027 г.