НОВИНИ

10-годишно момче, избягало от войната, ще тренира безплатно тенис във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 12.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

10-годишният Марк и неговата майка са сред многото бежанци от Украйна у нас. От няколко дни те са на сигурно място във Варна. Голямата любов на момчето е тенисът. И във Варна то ще продължи да тренира в клуб "Черно море Елит". В знак на съпричастност спортният клуб ще предоставя терена си на Марк напълно безплатно.

Смразяващият вой на сирените в Одеса накарали Марк и майка му Аня да вземат най-необходимото и да избягат от ужаса на войната. Пристигат във Варна в началото на март и се настаняват при свои близки.

Тъй като аз съм от Украйна, а там сега има война, в България ще се чувствам по-добре, за да не виждам всичко това, казва момчето.

Във Варна Марк ще продължи да тренира тенис, но вече с нови приятели. Ръка му подават от местен спортен клуб.

Марк е на тенис кортовете от 6-годишен и въпреки че се е разделил с дом и приятели заради войната, продължава да мечтае.

Мечтая да стана първа ракета в света, признава той.

От варненския клуб по тенис са готови да приемат и други украински деца, които да тренират при тях.

Децата от Украйна ще тренират безплатно и това един жест на добра воля, на солидарност. Всички в момента гледаме тези, които имат нужда и от тенис, и от други неща, да им помогнем, казва Огнян Илиев, председател на Тенис клуб "Черно море Елит" - Варна.

Марк и майката му ще останат във Варна поне един месец, като се надяват дотогава войната да свърши. Помощ им оказва чичото на детето, който живее в Литва, но познава Варна от летните почивки тук.

Тук не са толкова далече от Одеса. Те се надяват всеки ден, че ще могат да се върнат в родния си град. Надяват се, че наближава краят на войната и ще има мир по целия свят, казва Руслан, чичо на Марк.

А докато Марк се завърне в Одеса, новите приятели и тенисът ще му помогнат да забрави воя на сирените и спомена за войната в родината.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодоровден е! Честваме празника с конски надбягвания преди идването на пролетта
Тодоровден е! Честваме празника с конски надбягвания преди идването на пролетта
Стилияна Николова е лидер след първия ден на турнир в Атина
Стилияна Николова е лидер след първия ден на турнир в Атина