НОВИНИ

Мартин Захариев: БНТ направи забележителни постижения с дигиталните медийни канали

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 12.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ направи през последните две години забележителни постижения не само като телевизия, но и в развитието на дигиталните канали. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" зам.-председателят на Обществения съвет на БНТ Мартин Захариев.

Рекордна посещаемост се отчита не само в социалните мрежи, но в Ютюб канала на телевизията и всички дигитални платформи, както и новата апликация за всички операционни системи, посочи Захариев.

"Първият пробив дойде с дизайна на сайта на БНТ. Това стана през януари 2020 г. През март беше пусната изцяло новата апликация за трите операционни системи. Две години по-късно посещенията са надхвърлили 80 млн. - това е една доста стряскаща цифра, но ако вземем метриката на месечна база например, приблизително посещенията на сайта на БНТ и на неговата апликация, надхвърлят 6 милиона на месец. Това е забележителен резултат за обществена телевизия като генератор на съдържание", посочи Захариев.

В апликацията BNTNEWS.BG има едно приложение, което е базирано на изкуствен интелект. То е единствено в България - други телевизии не го предлагат. Също така, е рядко срещано в Европа. Изкуствен интелект превежда новините в текстови вариант, артикулира ги с глас и само с едно бутонче може да ги чуете, обясни Захариев.

Изкуственият интелект масово навлиза в медиите. Друг такъв пример е субтитрирането на вашите програми за хора с увреден слух, което отново може да бъде видяно в каналите на БНТ, допълни Захариев.

БНТ за тези 2 - 3 години успя да намери новото си дигитално лице и това е част от обществената ѝ мисия.

Робот чете новините на БНТ

В условията на криза потреблението на медийна информация става многократно по-високо, затова достоверността на информацията и нейната автентичност са от изключителна важност, посочи още Захариев.

В това отношение Българската национална телевизия стои много достойно в медийния океан с изправено лице, защото е един от солидните източници на информация за българското общество, отбеляза Захариев.

Благодарение на ускорението на технологиите и много лесния достъп през интернет на всевъзможни устройства, ние фактически живеем в един океан на медийна информация. За съжаление както в океана, така и в медийния свят е пълно с планктон, с умрели организми, с отпадъци. И наред с автентичната и достоверна информация, се появява и колосално количество дезинформация, която определиха като фалшиви новини, коментира още Захариев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грег Попович счупи рекорда за най-много победи в редовния сезон в НБА
Грег Попович счупи рекорда за най-много победи в редовния сезон в НБА
Клубният автобус на Пирин потегля за Украйна до дни
Клубният автобус на Пирин потегля за Украйна до дни