НОВИНИ

България може да настани 40 000 бежанци от Украйна в хотели (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:47, 12.03.2022
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От началото на следващата седмица у нас трябва да заработи системата за регистрация на бягащите от войната още на границата. По този начин избралите да останат в България бежанци от Украйна ще получат достъп и до пазара на труда. И още - страната ни може да настани 40 000 бежанци в хотели.

От началото на войната в Украйна у нас са влезли над 69 000 бежанци. В страната ни обаче са останали малко над 33 500, като 1/3 от тях са деца - т.е. момчета и момичета под 18-годишна възраст. За сравнение, през цялата 2015 година, когато мигрантската вълна от Сирия е най-голяма, в страната са влезли общо 21 000 мигранти. Много от останалите в страната ни са отседнали при свои приятели, близки и роднини. Други са резервирали хотели още преди да пристигнат и са отседнали в тях. А трети са настанени в хотели от държавата, към момента това са около 2500 човека. В четвъртък българското правителство въведе Европейската директива за предоставяне на временна закрила за срок от една година. По този начин всички тези хора ще могат да бъдат регистрирани и да получат статут, който им дава достъп до здравни грижи, социално подпомагане и пазара на труда.

Наталья Дера е от Киев. Заедно с дъщеря си избягала след първите бомбардировки. От началото на март е в страната ни. Намерила е подслон в Пловдив.

"Искам да остана в България, ако имам такава възможност. Имам дъщеря и първо тя трябва да започне училище тук. Аз, разбира се, искам да работя. В момента търся да почиствам къщи, офиси, но също така да започна курсове по маникюр. По принцип съм готова да се уча, обичам да се уча, да се развивам и разбира се искам да науча и езика ви", заяви Наталья Дера.

За да получи достъп до пазара на труда, здравни грижи и социална подкрепа Наталья и дъщеря ѝ, както и всички други вече пристигнали у нас от Украйна след 24 февруари, ще трябва да се регистрират и да поискат временна закрила.

"През тази седмица да създадем възможност регистрирането за временна закрила да става на базата на структурите на полицията по места", заяви Валери Рачев, ръководител на Оперативната координационна група.

Така в областните дирекции на МВР и в районните полицейски управления бежанците от войната ще могат да се регистрират. Всички, които пристигнат в страната ни от началото на следващата седмица ще могат да се регистрират в специално създадени центрове, разположени веднага след пунктовете за граничен контрол.

"На тези пунктове се решават два принципни въпроса - първият е незабавно още там извозване на документи на всички, които поискат временна закрила. Вторият компонент, който е съвършено нов и заради който се пише нов софтуер, е свързана с управлението на транспортирането, настаняване и предложения за работа. Това трябва да започне да работи в понеделник, ако не започнем, ще имаме проблеми", заяви Валери Рачев.

При регистрацията украинците ще получават цялата информация за правата, които имат. На горещ телефон ще могат да получават консултации на украински език. От граничните пунктове ще има и транспорт до хотелите, където ще бъдат настанени. Хотелиерите ще получават по 40 лева на ден за нощувка и храна на всеки настанен.

"В този смисъл днес на неприсъствено заседание ще се вземе решение, което много ясно описва и показва заявлението, което да се подаде. Датата, от която започват да се приемат заявките за възстановяване на средствата. Ясно е, че ретроактивно се случва това от дата 24 февруари", заяви Калина Константинова, заместник министър-председател.

От 1 април ще се изплащат сумите за нощувки от 24 февруари до 31 март. А от 1 май за нощувките, които са от началото до края на април. Засега не се предвижда пари да получават хора, които са приютили украински семейства в домовете си.

"На този етап ние няма как да легитираме подобно усилие, предвид че ние не можем да сме сигурни, че на тези места ще бъде безопасна средата на тази уязвима група", заяви Калина Константинова, заместник министър-председател.

Получилите временна закрила ще имат право да се регистрират на трудовата борса и да получават социални помощ.

Шестима консули са командировани на граничните пунктове на Украйна с Румъния и Молдова. Тяхната задача е да подават информация за пристигащите към нашите граници. А когато там има хора, които се нуждаят от транспорт до страната ни, консулите трябва чрез външно министерство да уведомяват щаба у нас. Край граничните пунктове при Русе и Дуранкулак има 12 автобуса на министерство на отбраната, които са предвидени именно за транспорт на подобни нуждаещи се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: ЦСКА няма класа, не може да говорим за титла
Стойчо Младенов: ЦСКА няма класа, не може да говорим за титла
ЦСКА не успя да победи последния насред "Армията"
ЦСКА не успя да победи последния насред "Армията"