НОВИНИ

Доброволци от Хасково доставиха дарение в украинския град Чернивци

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:11, 12.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Група доброволци от Хасково доставиха дарение с хранителни продукти в украинския град Чернивци. Там временен подслон по пътя си към различни европейски страни са намерили стотици хиляди бежанци от Централна и Източна Украйна.

Чернивци се намира на 35 километра от границата с Румъния. През последната седмица градът се превърна в убежище за търсещите спасение от войната.

"Град Чернивци е 300 000, в момента е около 550 000, защото от цялата страна идват тук и търсят транспорт за Западна Европа, България, Турция, Гърция", заяви Христо Русев.

Всички хотели в града са пълни. Работят само магазините за хранителни стоки и аптеките. Всички други търговски обекти са се превърнали в своеобразни лагери за бежанци.

"Където имат възможност там са настанени. Имат условия, където да ги настаняват. Но имат нужда от помощ. Не са кой знае колко добри. Там има майки с деца", каза Христо Русев.

В града спешно имат нужда от матраци, походни легла, одеяла, лекарства и храни. Христо Русев и негови приятели от Хасково решили да помогнат с каквото могат.

"И донесохме хранителни продукти - млечни - сирена и кашкавали. Донесохме риба и фасул, събрани от хасковски бизнесмени".

На връщане Христо ще превози в България украинци, които искат да дойдат в страната ни.

"Да, има такива хора, които искат да дойдат в България, които са трудно подвижни и не могат да отидат до границата до Сирет, за да могат да бъда извозени от българи. Сега ще направим организация да влезе вътре и да ги вземе".

Следващата седмица Христо и неговите приятели ще организират ново дарение от храни и лекарства за хората в Чернивци, но този път с автобус, за да могат да вземат и повече бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеттрик на Роналдо изкачи Юнайтед на четвъртото място във Висшата лига
Хеттрик на Роналдо изкачи Юнайтед на четвъртото място във Висшата лига
Ювентус е на точка от третото място в Серия "А" след нов успех над Сампдория
Ювентус е на точка от третото място в Серия "А" след нов успех над Сампдория