НОВИНИ

Още компенсации заради тока: Готви се нов механизъм за дългосрочно подпомагане

Николай Минков
от Николай Минков
18:16, 14.03.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април, готви се нов механизъм за дългосрочно подпомагане. За това се договориха работодателските организация на среща с премиера и ресорни министри. И докато правителството подготвя нов пакет от мерки за компенсиране на скъпото електричество, "Булгаргаз" поиска над 58% увеличение на газа за април. Ако Комисията по енергийно и водно регулиране одобри исканото повишение, то цената на синьото гориво от 114 лв. ще скочи на 180 лв. за мегаватчас.

Седем пъти се е увеличило електричеството на борсата от лятото досега, като днес в сегмента "ден напред" един мегавтчас се продаваше за 860 лв. Това бе и една от причините бизнесът да поиска подкрепа от държавата за скъпата електроенергия. След близо двучасови разговори с премиера Кирил Петков и министрите на икономиката и енергетиката бе договорено през април да бъде продължена помощта за индустрията, която се изплащаше и през март и още допълнителни мерки в подкрепа.

Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април, готви се нов механизъм за подпомагане

Веселин Петков е управител на ресторант. Твърди, че сегашната държавна помощ е крайно недостатъчна за компенсиране на ценовия шок.

"Сметката за последния месец е около 7000 лв., държавната помощ е 1700 лв. за вас това какво означава? Означава трудно оцеляване да не кажем невъзможно и реално, ако ние отразим това покачване на ел. енергията в нашите крайни цени не мисля че ще има ресторант и въобще заведение в България което да остане отворено", казва Веселин Петков.

Изцяло външни фактори са причината за скока на енергоносителите и в частност на тока, обяви премиерът.

"България в момента е в средата на една почти перфектна буря. Но, това, което се обединихме, че всички сме заедно в една лодка, ще можем да излезем на базата на знанията и на базата на диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец", каза Петков.

До края на седмицата експерти ще изчислят размера на помощта през април, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Помощта за увеличените цени на енергоносителите също ще бъде увеличена от страна на правителството. С колко и как, предстои експертите да решат. Правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят и да не съкращават хора, за да не расте безработицата", каза Нинова.

А министърът на енергетиката посочи, че през април ще се изработи механизъм за дългосрочно решаване на проблема с цените на борсата, каквото бе желанието и на бизнеса.

"Ще се разгледат всички възможни механизми за по-средносрочни и дългосрочни решения, включващи структура на пазара, дългосрочни договори, което вече да доведе до доста по висока степен на яснота за корпоративния сектор, не за месец, а поне за година напред", каза Александър Николов.

"Днес разговаряхме и затова в дългосрочен план да имаме сигурност, да имаме устойчиви решение по отношение определяне на цената на ел. енергия за вътрешния пазар", каза Добри Митев, председател на БСК.

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с 58% през април

И докато правителството и бизнесът търсят механизъм за компенсиране на скъпия ток, днес "Булгаргаз" публикува прогнозните си цени, предвиждащи поскъпване на синьото гориво с 58% през април и още 39% през май. На въпрос дали кабинетът готви мерки за компенсиране и на драстичния скок на газа, премиерът отговори така: "В момента влиза целият свят в една рискова зона на стагфлация. Ако това се случи, това означава, че имаме хем инфлация, хем растежа икономически се намалява. Така че оттук нататък ние много внимателно трябва да направим всяко наше движение, така че да избегнем рискът от забавяне на икономиката".

Премиерът разкритикува опозицията за нападките, по адрес на правителството през последните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ не препоръчва отмяна на тестовете за COVID-19 в училищата
МЗ не препоръчва отмяна на тестовете за COVID-19 в училищата
Според Ла Лига Барселона надхвърля сумата за заплати с над 144 млн. евро
Според Ла Лига Барселона надхвърля сумата за заплати с над 144 млн. евро