НОВИНИ

Прехвърлят "Български пощи" към вицепремиера Калина Константинова

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:26, 17.03.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
пак фалшиви съобщения името български пощи
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На първо четене депутатите приеха прехвърлянето на "Български пощи" от министъра на транспорта към вицепремиер, определен от Министерския съвет. В случая това ще бъде Калина Константинова. От опозицията видяха опит на управляващите да избегнат конфликт на интереси на министъра на транспорта, който управлява частна логистична компания. Управляващите защитиха предложението си с мотива, че това е част от административната реформа.

"Ние от "Възраждане" сме против. Не става ясно кой ще носи отговорност за български пощи. Липсва визия за бъдещето на български пощи. Разбирам вносителите, все пак техен спонсор е господин Събев".

"Български пощи" са част от критичната инфраструктура на страната. Това е част от административната реформа. "Български пощи" трябва се управлява на ново ниво. Обикновено частните оператори ползват "Български пощи", заяви Благовест Белев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Цялата идея на законопроекта е да се избегне конфликта на интереси на министъра на транспорта. А как се избягва възможността за търговията с влияние, защото работят заедно в МС", коментира Христо Гаджев - депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Няма нищо общо с конфликт на интереси", заяви Николай Ангов - депутат от ПГ на ПП.

"За първи път една политика излиза от секторно министерство", коментира Росен Желязков - депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Какво ще кажете, колеги, пощите да останат в Министерството на транспорта и господин Събев да остане министър с ясното съзнание, че е в тежък конфликт на интереси. Слага се смокинов лист и влизаме в хипотезата на търговия с влияние", каза Радомир Чолаков - депутат от ПГ на ГЕРБ.

"А това дали някой има присъщ интерес, бидейки най-голямата спедиторска фирма, какъв беше интересът на ГЕРБ 12 години да унижавате "Български пощи", без да сте спедитори", каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

"Промените и реформите на пощите започнаха по времето на тройната коалиция", заяви Лъчезар Иванов - депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Само 633 пощенски станции от над 2000 са в малките градове", коментира Борислав Гуцянов от БСП.

"Български пощи" никога не са били на загуба. Господин Свиленски, започвам да се ядосвам, че светът е започнал от ГЕРБ. Искате ли да проверяваме коя реформа кога е започнала. Кога беше направена здравната, пенсионната реформа, данъчната. Нито една от тези реформи не е направена от ГЕРБ. Проблемът на ГЕРБ е, че не е могла да оправи дефектите в тези реформи", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"След като имаме болна компания, каквато е "Български пощи", те са останали символ на българската държавност в малките населени места", заяви Костадин Костадинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха грипна епидемия в Благоевград, спират плановите операции и имунизациите
Обявиха грипна епидемия в Благоевград, спират плановите операции и имунизациите
Мария Габриел: Подкрепяме образованието за децата от Украйна с европейско финансиране
Мария Габриел: Подкрепяме образованието за децата от Украйна с европейско финансиране