НОВИНИ

Пред поразения театър в Мариупол е имало надпис "деца". Не е известен броят на жертвите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:15, 17.03.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Европа
Слушай новината

Сателитна снимка от драматичния театър в Мариупол напомни кои са невинните жертви на войната. Снимката е направена на 14 март. На нея ясно се вижда думата "деца", изписана на руски и от всички страни на сградата. От началото на войната драматичният театър в Мариупол се използва като бомбоубежище.

Руската армия е бомбардирала театър в Мариупол

Вдясно на снимката е театърът до вчера. Вляво - така изглежда днес, след като беше поразен по въздух.

Според властите в Мариупол, в момента на удара в сградата е имало около 1000 души. Голяма част от тях - деца. Експлозията е разрушила част от театъра. Към момента не е известен броят на жертвите, тъй като в района продължава да има обстрел и достъпът до зданието е невъзможен. Руското министерство на отбраната отрича Москва да е нанасяла удари срещу театъра в Мариупол.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

Минути след 5 сутринта, жителите на Киев бяха събудени от взрив на снаряд. Част от свалена ракета е паднала върху 16-етажен жилищен блок в украинската столица. Съобщава се за най-малко един загинал човек. Кадри на спасителните екипи са запечатали смразяващата обстановка в разрушената сграда и обитателите й, които панически се опитват да се евакуират.

Сателитни снимки разкриват и мащаба на разрушенията в Суми, Харков и Чернигов, където вчера 14 души бяха убити, докато се редили на опашка за хляб.

Междувременно Русия и Украйна си размениха пленници. След седмица, като заложник, кметът на Мелитопол Иван Федоров е бил освободен. В замяна са освободени 9 руски войници - на възраст между 18 и 19 години.

Тази нощ украинският президент Зеленски за пореден път се обърна към руските войски и ги призова за спиране на огъня.

"Все още имаме шанс за мир. Ако всеки войник, принуден да дойде на нашата земя, свали оръжието си. Всеки, който все още не е убит, ранен или пленен. Руските войски търпят много по-тежки загуби в Украйна, отколкото са имали в Сирия или Чечения. И съветските войски не са имали такива загуби в Афганистан. Ако тази война продължи, руските майки ще загубят повече синове, отколкото при предишните войни взети заедно. Всеки руски войник, който свали оръжието си, ще има шанс да оцелее. Това не е вашата война", каза Зеленски.

Продължават и опитите на Анкара да посредничи за намиране на дипломатическо решение на кризата. След като вчера се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, днес турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу ще бъде в Киев, където ще разговаря с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Още за военните действия в Украйна, четете ТУК

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест
И производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест
Какво представляват ракетните комплекси C-300?
Какво представляват ракетните комплекси C-300?