НОВИНИ

Руската армия е бомбардирала театър в Мариупол

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:47, 16.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: Александър Марков/Архив
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от американските конгресмени военна помощ и призова за още санкции срещу Русия. Руският президент Владимир Путин заяви, че санкциите на Запада са нанесли удар по глобалната икономика. Руската армия е бомбардирала тази вечер театър в обсадения Мариупол, където убежище са намерили стотици хора, предаде Би Би Си. Броят на жертвите не се съобщава. По-рано руска атака срещу Чернигов отне живота на 10 цивилни.

10 души на опашка за хляб бяха убити при руска атака в Чернигов, съобщи украинската прокуратура. При обстрела са пострадали и жилищни сгради. Градът е на стратегическо място, на север от Киев, близо до границата с Беларус.

Жилищни сгради станаха мишена на руски обстрел и в Киев. 12-етажен блок е частично разрушен. Двама души са пострадали, 35 са евакуирани.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Конгреса на Съединените щати чрез видеовръзка. Зеленски призова конгресмените да осигурят въвеждането на зона, забранена за полети над Украйна, или да снабдят страната с противовъздушната система С-300 и военни самолети като алтернатива.

"Имаме нужда от вас точно сега. Точно сега! Помните ли Пърл Харбър? Ужасното утро на 7 декември 1941 г., когато небето ви стана черно от атакуващите ви самолети. Просто си го спомнете", заяви Зеленски.

Президентът на Русия Владимир Путин отново заяви, че Москва няма за цел да окупира Украйна и обясни мотивите зад действията си.

"Заплахата беше реална. Вече в обозримо бъдеще, с чуждестранна техническа помощ, пронацисткият режим в Киев би могъл да се сдобие с оръжия за масово унищожение и мишена за него би била Русия, разбира се", заяви Владимир Путин.

Досега в Европейския съюз са пристигнали 3 милиона украински бежанци и половината от тях са деца.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 4-5 дни трябва да започне издаването на документите за временна закрила на украинци
До 4-5 дни трябва да започне издаването на документите за временна закрила на украинци
Президентът се срещна с израелския писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар
Президентът се срещна с израелския писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар