НОВИНИ

Руската редакторка Марина Овсянникова: Дано не е било напразно

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 16.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Русия
Слушай новината

Редакторката в руския Първи канал Марина Овсянникова обяви, че е силно притеснена за сигурността си, но се надява протестът ѝ да не е бил напразно. В понеделник вечер по време на централната емисия новини на руската държавна телевизия тя показа плакат с надписи срещу войната в Украйна.

Служителка на руската телевизия Първи канал влезе в ефир с плакат "Не на войната" (Видео)

Светът запомни името ѝ заради дръзката ѝ постъпка, с която протестира срещу войната в Украйна. И заради признанието ѝ, че се срамува, че е била част от пропагандната машина, в която сега призова руснаците да не вярват. В първото си интервю след освобождаването й за агенция Ройтерс, Марина Овсянникова казва, че не се чувства герой.

"Вярвам в това, което направих, но едва сега осъзнавам мащаба на проблемите, пред които ще съм принудена да се изправя и съм изключително притеснена за сигурността си", казва тя.

Иска ѝ се да е имало смисъл от протеста ѝ и да отвори очите на други хора.

"Протестът имаше две цели: да покаже на света, че руснаците са против войната и да каже в очите на руснаците - не бъдете зомбита, не слушайте пропагандата, научете се да анализирате информацията, да намирате други източници на информация, не само руската държавна телевизия", казва Марина.

Кремъл определи проявата ѝ "хулиганство". Профилът ѝ в Туитър беше изтрит. Московски съд я осъди да плати глоба в размер на 30 000 рубли или около 250 евро за административно нарушение - организиране на несъгласувано публично мероприятие. Тя се надява да няма други обвинения срещу нея. Не смята да напуска страната.

Пуснаха от ареста Марина Овсянникова, съдът я глоби с 250 евро

"Беше страшно, много повече от страшно. Не бях сигурна до последния момент дали ще мога да го направя, защото това е Първи канал и има различни нива на сигурност и не е лесно да се влезе в студиото. И пред вратата на студиото има служител на реда, който се грижи да няма подобни инциденти. Не искам да навлизам в подробности, но имаше пропуск в сигурността", казва тя.

Журналистката разказа, че има 17-годишен син и не искала да го изпрати на война. Вярва, че всички противоречия между страните трябва да се решават по друг път и нарича безумие започването на бойни действия.

Макрон предложи подкрепа на руската редакторка Марина Овсянникова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви контроли със Созопол и Септември София
Левски обяви контроли със Созопол и Септември София
Оставиха в ареста младежа, който намушка 21-годишно момиче с нож в главата
Оставиха в ареста младежа, който намушка 21-годишно момиче с нож в главата