НОВИНИ

Драгомир Заков: България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 16.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на отбраната на Драгомир Заков участва днес в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Срещата се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

НАТО подсилва Източния фланг - ще има ли допълнително подкрепление у нас

Обсъдено е засилване на отбранителния потенциал на източния фланг, продължават дейностите по усилване, но никой не налага решения. Това заяви министър Заков. Има развитие и по отношение на българската бойна група, допълни той.

Очаква да бъде потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Европа и да са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа. Решенията във ВВС са отлагани доста дълго време, сега трябва да се взимат отговорни и бързи решения, които невинаги са популярните решения, но са важни за сигурността. Ще трябва да работим с нашите съюзници, касае не само сухопътните войски, но и ВВС. България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на сигурност, заяви Заков.

Сред темите за разговор на днешната среща са редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

"Съюзниците са единни, както по въпроса за осигуряване на помощ за Украйна, която да може да се защитава, така и по въпроса, че НАТО не бива да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този конфликт, тази война така, че тя да не ескалира извън Украйна. Виждаме смърт, разрушения и страдание в Украйна, но тази ситуация може да стане още по-лоша, ако НАТО предприеме действия, които да доведат до пълномащабна война между НАТО и Русия", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките до 17 г. започнаха втората фаза на футболните евроквалификации със загуба
Девойките до 17 г. започнаха втората фаза на футболните евроквалификации със загуба
Лазаров записа две победи в Хърватия
Лазаров записа две победи в Хърватия