НОВИНИ

НАТО подсилва Източния фланг - ще има ли допълнително подкрепление у нас

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:10, 16.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на страните от НАТО се събират днес на извънредна среща в Брюксел, на която се очаква да обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса в Източния фланг. Българският министър на отбраната Драгомир Заков също участва в срещата.

В навечерието на срещата генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг изрази опасения, че във войната срещу Украйна Русия може да прибегне до химическо оръжие.

Важният за България въпрос е дали у нас ще има допълнително подкрепление от НАТО. Пактът продължава да подсилва Източния си фланг, но как точно това ще засегне страната ни, ще стане ясно след срещата.

България в центъра на засилени дипломатически совалки

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в навечерието на срещата, че държавите от НАТО трябва да влагат поне 2% от БВП в отбрана.

На извънредната среща на военните минстри днес ще дискутираме бруталната инвазия на Русия в Украйна. Това е опустошително за украинците и ще разруши нашата среда на сигурност. Ще има продължителни последици за сигурността за всички членове на НАТО. НАТО отговори по обединен и бърз начин. Членове на НАТО наложихи тежки санкции на Русия. Страните - членки предоставиха значителна помощ на Украйна - военна, финансова, хуманитарна помощ. Ние подсилваме нашата колективна защита. Стотици хиляди войници са в готовност. Има американски войнци в Европа. 40 000 войници под командаването на НАТО, предимно в източните страни-членки, поддържани от флота и военновъздушните сили, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Нашият сигнал към света е, че останахме обединени в подкрепата си към Украйна. Заклеймяваме руската непровокирана и неоправдана ивназия в Украйна. Украйна има легитимно и суверенно правителство. И ние подкрепяме техните усилия да се защитават. Ще продължим да ги подкрепяме, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Сн. БГНЕС

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента заради избора на управител на БНБ
Скандал в парламента заради избора на управител на БНБ
Производители на плодове блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово в знак на протест
Производители на плодове блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово в знак на протест