НОВИНИ

България в центъра на засилени дипломатически совалки

Александър Марков
от Александър Марков
18:13, 15.03.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

България е във фокуса на интензивни дипломатически совалки заради войната в Украйна. В края на седмицата на посещение у нас пристига министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, а късно снощи премиерът Кирил Петков разговаря с вицепрезидента Камала Харис по нейна инициатива. Основна тема: укрепването на Източния фланг на Алианса след руската инвазия в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че на извънредната си среща утре министрите на отбраната ще обсъдят мащабно подсилване на силите на Алианса на изток по суша, море и въздух.

Следващите стъпки в колективния отговор на руската инвазия в Украйна и подсилване на отбраната на НАТО - тези две теми са обсъдили в телефонния си разговор вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и премиерът Кирил Петков, съобщи самата тя.

"Имахме много хубав разговор с вицепрезидента на САЩ. Тя реално ни се обади да ни благодари, колкото и да е странно. Тя каза: "Единственото нещо, което аз искам главно да акцентирам, е да благодаря за ясната позиция на българското правителство за подкрепата за Украйна, която правите", каза Петков.

България вече заяви, че е готова да продължи да оказва хуманитарна подкрепа на Киев, както и прием на бежанци.

Сред основните теми, които се очаква да бъдат обсъдени при посещението на Лойд Остин в България, са Украйна и укрепването на сигурността на съюзниците в региона.

Самият Остин, който вече излетя от САЩ за Европа, е прибавил България като спирка в европейското си пътуване, което ще започне в Брюксел за извънредната Среща на министрите на отбраната на Алианса утре, обявиха от Пентагона.

"Той ще удължи пътуването с един ден, ще има шанса да се срещне с висшето цивилно и военно ръководство в България - също ключова спирка по Източния фланг", каза на 14 март Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Пред БНР българският министър на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Остин като "изключително знаково", което показва силният ангажимент на САЩ към сигурността на НАТО.

"Това показва силният ангажимент на САЩ към сигурността в НАТО като цяло, така че то е част от тези усилия. Разбира се, секретарят Остин ще има възможност да се запознае вероятно и със състава на бойната група на място, така че това са неща, които се уточняват все още. Не, защото България е слабото звено, а защото България мисля, че към момента успява да допринесе с това, което може и това се оценява наистина сериозно сред нашите съюзници", каза Заков.

Министърът на отбраната: Изключително знаково е предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ

Той обяви, че формирането на Бойната група, с която ще допринесем за укрепването на Източния фланг, е на напреднал етап.

"В момента се очакват офертите на съюзниците за попълване на този недостиг, който имаме в състава на бойната група като способности. Аз очаквам в близките дни да имаме вече и конкретни приноси, за които ще уведомим публично", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО очаква операция под фалшив флаг от Русия в Украйна с употребата на химическо оръжие. В отговор на руската инвазия министрите на отбраната на Алианса утре ще обсъдят допълнителни мерки по Източния фланг.

"Стотици хиляди войници са в повишена готовност в страните-членки на НАТО. 100 000 американски войници в Европа и около 40 000 войници под директното командване на НАТО, предимно в източната част на Алианса", каза Столтенберг.

Мерките ще включат: значително повече сили в източната част на Алианса с повече бойна техника, мащабни увеличения на ВМС и ВВС разполаганията, повече и по-мащабни учения и подсилване на противоракетната и противовъздушна отбрана. САЩ към момента разполагат батареи "Пейтриът" в Полша, а Германия и Нидерландия - в Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по баскетбол са отбор №1 за месец февруари
Националите ни по баскетбол са отбор №1 за месец февруари
Радев и Йоханис с призив за укрепване на източния фланг на НАТО
Радев и Йоханис с призив за укрепване на източния фланг на НАТО