НОВИНИ

Руски хотел в Балчик настани безплатно украински жени и деца, организират им и уроци по български

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 15.03.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Руски хотел в Балчик настанява безплатно украински жени и деца, бягащи от войната, а доброволци организираха обучението им по български език. Управителят на хотела и неговите собственици са категорични, че хората не бива да бъдат делени заради националността им.

До преди три седмици Альона и приятелката ѝ Наталия преподават украински на деца в родния си град Харков. Днес самите те взеха първия си урок по български език.

"Четвърти ден сме тук, дойдохме с децата. Имаме малки деца, на 10 и 4 години. Групата ни е от 11 души, предимно жени – майки и баби. Татковците останаха в Украйна, не ги пускат. Тук се чувстваме отлично, всичко е добре, приеха ни топло, радушно. Хранят ни, обгрижват ни, ухажват ни. Много сме благодарни. Как е на български "Много благодаря"? Започнахме да изучаваме български език и всичко много ни харесва. Днес беше за първи път, но мисля, че ще се справим – времето ще покаже. Ние самите сме учители, така, че учим, не забравяме украинския, учим български и мисля, че всичко ще се нареди", казва Альона.

Бежанците споделиха, че основната им грижа сега е да осигурят образованието на децата си, затова ще се възползват от всяка възможност за адаптация.

"Ние сме от северната част на Харков. Всичко започна от там на 24 февруари в 5 часа сутринта. Дъщеря ми е на 19 години, но беше като дете, изпадна в истерия… събрахме набързо всичко и бяхме принудени да тръгнем. Сега трябва да проумеем, че трябва да си намерим работа и сами да се погрижим за прехраната си. Не кроим далечни планове. Но знаете ли какво е главното? Че децата сега спят спокойно и 19-годишната ми дъщеря не ме държи за ръка и не казва: „Мамо, дай ръка! Мамо, стрелят! Мамо, какво става, отново ли ни обстрелват?”. Сега това е най-важното! А по-нататък: щом главата е на мястото си, ръце и крака имаме, смятам, че всички ще се справим", казва Наталия.

Общо 120 украински жени и деца са настанени тук, независимо, че е надхвърлен капацитетът на хотела. И независимо, че собственикът е руснак.

"Огромната част от населението, които имат представа какво се случва, категорично не одобряват това, което се случва при тях. Първото, което е дори се притесняват на нас да ни се обадят, защото ги е срам, заради ситуацията. Просто зададох въпроса, той вече каза: Да, мислил съм по въпроса. Аз съм напълно „за”. И това беше целият разговор. Оттогава само обсъждаме как ще реагираме да се справим със ситуацията и нищо друго", казва Христо Желев, управител на руския хотел в Балчик.

Изхранването и обличането на бежанците засега е изцяло осигурено от доброволци и дарители, като тези, които се занимават с обучението по български език.

Вече над 1000 души са намерили безплатна храна и подслон в хотели и частни домове само в Балчик, а до дни се очакват поне още 500. Хората от бранша са притеснени, че няма яснота как ще функционират правителствените решения, с които би следвало да им се окаже помощ, но са убедени, че ще приемат бежанци, докато издържат.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ
България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ
Русия наложи санкции на Байдън
Русия наложи санкции на Байдън