НОВИНИ

Отново въвеждат комендантски час в Киев

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:51, 15.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Слушай новината

Русия и Украйна възобновиха преговорите днес, след като вчера не се стигна до конкретен резултат. Петима души загинаха при руска бомбардировка на жилищни райони в Киев. В града отново ще има комендантски час. Украинските власти са предвидили за днес девет хуманитарни коридора за евакуация на цивилни.

Руската армия разшири мащаба на инвазията и бомбардира жилищни райони и метростанция в западен Киев. Сред поразените сгради са 10 етажен блок.

Властите в града отново наложиха комендантски час. Към гражданите се обърна кметът Виталий Кличко: "Намираме се в труден и опасен момент. Военното командване реши от 20.00 часа днес, 15 март, да се установи комендантски час в Киев. Придвижването из града е забранено без специален пропуск. Можете да отидете само до убежище. Мярката ще бъде в сила до 7.00 часа сутринта на 17 март".

Загинали и ранени след сутрешните експлозии в Киев

За големи разрушения на летището в Днипро съобщава губернаторът на областта, цитиран от Франс прес. Руските части са бомбардирали района в нощта срещу вторник.

Сателитни снимки на базирана в Съединените щати компания показват разрушенията в пристанищен град Мариупол. Той е под обсада вече 13 дни. Според украинските власти загиналите при руските обстрели цивилни са над 2500.

Президентът Зеленски неуморно повдига духа на сънародниците си.

"Врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива, вярваха в тяхната пропаганда, но вече започват да разбират, че няма да постигнат нищо с война", каза той.

Москва обяви за пълен контрол над Херсонския район.

"Въоръжените сили на Руската федерация наложиха пълен контрол на цялата територия на Херсонска област. Войските на Донецката народна република пробиха отбраната на украинските националисти и взеха под контрол населения пункт Пантелеймоновка и стигнаха до линията Верхниторецка - Новоселовка 2", каза Игор Конашенков говорител на министерството на отбраната на Русия.

Хиляди хора, предимно жени и деца, бягат от Одеса, оставяйки съпрузи, братя и бащи да защитават града - един от големите културни центрове в Европа. Опасенията са, че руските сили ще завземат града и ще откъснат Украйна от Черно море.

Бежанците от Украйна са вече над 3 милиона по данни на ООН. Според УНИЦЕФ почти всяка секунда едно дете в Украйна става бежанец.

Снимки: БГНЕС

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович ще играе на турнира в Белград
Джокович ще играе на турнира в Белград
Глоби за Лудогорец и Левски след дербито помежду им
Глоби за Лудогорец и Левски след дербито помежду им