НОВИНИ

Възможно е природният газ да не поскъпне с 58%, както предложи "Булгаргаз"

Николай Минков
от Николай Минков
12:17, 15.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Шефът на "Булгаргаз" смята, че е възможно скокът на цената да е под поискания от дружеството 58% ръст. Това стана ясно по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в-к "Капитал". На нея премиерът и министри обсъдиха войната в Украйна и отражението върху българската икономика и енергетика.

Енергийната и в частност газовата криза е измерение от войната в Украйна, заяви премиерът пред представителите на бизнеса. Големият проблем на България е зависимостта от руските нефт и природен газ и от местните въглища, които са в противоречие със Зелената сделка на ЕС, посочи Кирил Петков. Единственият изход на страната ни е истинска диверсификация. В петък премиерът ще инспектира газовата връзка с Гърция и увери, че до 6 месеца тя е бъде завършена и ще предлага възможност на страната ни да внася азерски газ.

"Българската газова компания е изкупувала скъп газ и се е отказала от евтин газ. Ни е сме се отказали по догорен начин от едно голямо количество азерски газ, който иначе щеше да е сега с фиксирана цена. Той щеше да бъде с пъти по-ниска цена от тази, която в момента "Булгаргаз" трябва да купува на пазара. Надявам се обаче, че това ще мога да го променя", заяви премиерът.

Председателят на борда на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски увери, че поисканото вчера повишение с близо 58% няма да е същото в края на месеца, защото пазарите се успокояват.

"Предложението, което е внесено в момента за цената за април, е с 57 процента по-високо, тъй като в състояние на война котировките и борсовите индекси са много високи. Има намаляване, така че очакваме към края на месеца, когато КЕВР ще разгледа официалните статистики, да видим едно понижаване от това предложение", каза Топчийски.

Енергийният министър посочи, че се работи за мерки за компенсиране за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

"В средносрочен и дългосрочен план естествено алтернативните трасета и алтернативните доставки са методът, който може да доведе до много по-ниски цени", каза Александър Николов.

Николов: Ако войната не ескалира, природният газ може да остане на същите нива

Премиерът не подмина и темата с бежанците - посочи, че в страната ни са влезли над 70 000, а само на ден пристигат по 3000 души. Затова Кирил Петков ще инспектира граничните пунктове край Русе, ще бъде и във Варна, където ще види как се приемат, настаняват и интегрират украинските бежанци.

БНТ: Има ли опасност от хуманитарна криза с оглед продължаващата бежанска вълна ?
Кирил Петков: Да, има реална опасност за това. Хубаво нещо е, че ако направим добре стратегията си, ние трябва да успеем да създадем възможност тези хора да се адаптират адекватно.

Петков заяви пред бизнеса, е хибридните атаки от Русия са вече факт, като даде за пример случилото се на 3 март на връх Шипка. Попита защо представители на "Възраждане" са били два часа на разговор с руския посланик и за какво са си говорили.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камала Харис: С Кирил Петков обсъдихме укрепване на силите на НАТО
Камала Харис: С Кирил Петков обсъдихме укрепване на силите на НАТО
Полша и Шотландия ще изиграят приятелска среща в Глазгоу и ще дарят част от средствата за децата в Украйна
Полша и Шотландия ще изиграят приятелска среща в Глазгоу и ще дарят част от средствата за децата в Украйна