НОВИНИ

Кирил Петков: Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин

кирил петков газпром определя общата цена газа европа
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 15.03.2022
14128
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия на Владимир Путин. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление преди началото на срещата на властта с бизнеса.

"Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. За съжаление, Путин е имал добра стратегия доста по-рано - купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът.

Европа е във война. За съжаление, войната дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само част от историята, подчерта премиерът.

"Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи", каза той.

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия от режима на Путин, категоричен е Петков. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо планиране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности.

"Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "Дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем: "Не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", каза Кирил Петков.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реваншите от 1/8-финалите в Шампионската лига продължават с два интригуващи сблъсъка тази вечер
Реваншите от 1/8-финалите в Шампионската лига продължават с два интригуващи сблъсъка тази вечер
Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022
Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022