НОВИНИ

Започна дело срещу Марина Овсянникова след плаката ѝ в ефир срещу войната в Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:11, 15.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентна смелост и акт на съпротива срещу войната в Украйна показа руската журналистка Марина Овсянникова. Редакторката на новините на руския държавен "Първи канал" се появи на живо в ефир с плакат срещу войната, след което беше арестувана и я грозят до 15 години затвор. Кремъл нарече проявата "хулиганство". А малко след като написа в Туитър, че не съжалява за постъпката си, профилът на журналистката беше изтрит. Този следобед в Останкинския районен съд започна дело срещу нея - Овсянникова отговаря пред Темида за административно нарушение - организиране на несъгласувано публично мероприятие.

15 секунди, които не оставиха никого безразличен. 15 секунди, в които една журналистка се осмели да направи това, което мнозина не биха. Името ѝ е Марина Овсянникова - на 44 години, майка на две деца и редактор на новините в руската държавна телевизия. По време на централната емисия, докато водещата чете новина за санкциите срещу Русия, Марина се появява зад нея с плакат с надпис "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат." Следва бърза реакция от апаратната и на екрана се появяват други кадри. Но сензацията е факт.

Минути по-късно журналистката публикува предварително записано послание. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ украинец. По думите ѝ това, което става в Украйна в момента, е престъпление, а Русия е страна агресор.

"Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един единствен човек. Този човек е Владимир Путин. За съжаление, през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска пропаганда и сега много ме е срам за това. Срам ме е, че позволявах да се говорят лъжи от екрана на телевизора и да зомбират руснаците. Ние мълчахме през 2014 г., когато това започваше. Не излязохме на митинги, когато Кремъл отрови Навални. Безмълвно наблюдавахме този античовешки режим. Сега от нас се отвърна целият свят и десет поколения от нашите потомци няма да измият от себе си позора от тази братоубийствена война", заяви Марина Овсянникова, редактор в новините на "Първи канал".

Марина е арестувана и отведена в полицейското управление на квартал Останкино.

"Благодарен съм на онези руснаци, които остават верни на истината. Които се борят срещу дезинформацията и казват нещата такива, каквито са. Искам да благодаря лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията на Марина като "хулиганска проява".

"Първи канал, както и нашите водещи, са известни със своята висококачествена, навременна и обективна информация. Колкото до въпросната жена - това е хулиганска проява. Телевизията и властите се занимават с този случай. Това не e наша работа", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Днес по обяд Марина написа в Туитър, че не съжалява за действията си, знае, че ще плати висока цена за постъпката си и има нужда от подкрепа. Три часа по-късно профилът ѝ беше изтрит. От ЕК заклеймиха арестуването ѝ.

"Приветстваме смелите и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да критикуват открито войната на Путин. И най-вече журналистиката от държавния Първи канал, чийто изпълнителен директор, между другото, е един от основните проводници на пропагандата на режима", заяви Петер Стано, говорител на Европейската комисия.

Подкрепата си към журналистката изразиха лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска и руският дисидент и бивш олигарх Михаил Ходорковски.

"Репресиите срещу свободните медии в Русия следват същия ход, какъвто и в Беларус - истината е забранена. А хората, които я казват, плащат висока цена - работата и дори свободата си. Но избират истината независимо от всичко", коментира Светлана Тихановска.

"Марина Овсянникова, редактор в новините на Първи канал, майка на две деца, току що се появи в ефир по време на емисия на държавната телевизия с плакат с надпис "Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат". И беше арестувана", коментира Михаил Ходорковски, руски бизнесмен и дисидент.

Журналистката може да бъде подведена под отговорност съгласно новия медиен закон в Русия, който забранява разпространяването на новини, дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация. Марина Овсянникова е заплашена от 5 до 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия наложи санкции на Байдън
Русия наложи санкции на Байдън
Украинската певица Джамала: Всяка минута мълчание води до гибелта на много хора
Украинската певица Джамала: Всяка минута мълчание води до гибелта на много хора