НОВИНИ

Министърът на отбраната: Изключително знаково е предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ

Той съобщи, че в следващите дни предстои да бъде готов Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили

министърът отбраната изключително знаково предстоящото посещение секретаря отбраната сащ
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 15.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в България е изключително знаково. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за БНР.

Той съобщи, че визитата е по негова покана, отправена по време на конферентния му разговор със секретаря по отбраната на САЩ преди броени дни.

„Посещението показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", коментира още министър Заков.

Той съобщи, че в следващите дни предстои да бъде готов Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2022 г.

„Постарали сме се в него да представим реалната картина с изводи и предложения. Българската армия се нуждае от редица ключови и жизнено важни способности. Важно е да има всеобхватна програма за въоръжение и модернизация", каза министър Драгомир Заков.

Той коментира и въпросът с ограничения ресурс на изтребителите МиГ-29, с които в момента България осъществява охрана на въздушното пространство.

„Ресурсът е малък и недостатъчен, така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници", подчерта Драгомир Заков и поясни, че в момента се обсъждат и разработват различни варианти за поддръжката на изтребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник в автосервиз подгони клиент с нож, дошъл да се саморазправя
Работник в автосервиз подгони клиент с нож, дошъл да се саморазправя
ЕК отлага оценката си за Плана за възстановяване и растеж с още един месец
ЕК отлага оценката си за Плана за възстановяване и растеж с още един месец