НОВИНИ

ЕС одобри нови санкции срещу Русия. Какви са те?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:32, 15.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз официално одобри четвъртия пакет от санкции за Русия, които бяха договорени на срещата на върха във Версай.

Забраняват се: вноса на руска стомана и желязо, нови инвестиции в руския енергиен сектор, отнема се на Русия статута на най-облагодетелствана нация в търговията. Въвеждат се и нови персонални мерки срещу руски политици и олигарси.

Спира се износът от Евросъюза на всякакви луксозни стоки за Русия. Става дума за напитки - вино, шампанско, спиртни напитки, дрехи, обувки и кожени изделия, часовници, диаманти, перли и други скъпоценни камъни и бижута, музикални инструменти.

Богатите руснаци няма да могат да си купуват и скъпи марки европейски автомобили, лодки и самолети на стойност над 50 000 евро.

Новият пакет от санкции включва забрана за участие и инвестиции от страна на европейски компании в руския енергиен сектор.

"Тези нови санкции още повече ще изолират Русия и ще ограничат нейните финансови ресурси за финансиране на тази варварска война. Русия е превърна в най-санкционираната нация в света. Това е безпрецедентно решение, което се подкрепя от ЕС и много други партньори. Страните, които въвеждат тази мярка, създават повече от 40 процента от световния брутен вътрешен продукт", каза Валдис Домбровскис, изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия.

Новият пакет от санкции включва и забрана на агенциите за кредитен рейтинг да оценяват рейтинга на Русия и на руските компании, което според експерти от Еврокомисията ще ограничи достъпа им до финансовите пазари за години напред.

Санкциите засягат и нови 14 руски олигарси и политици, сред които и собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамовим, който освен руско, има и израелско и португалско гражданство.

Държавите-членки ще трябва сами да решат как да действат спрямо санкционираните руски олигарси и политици, които междувременно са станали техни граждани по схемите за златни паспорти или други начини.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново започва курс за журналисти, които работят в конфликтни точки
Във Велико Търново започва курс за журналисти, които работят в конфликтни точки
България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ
България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ