НОВИНИ

България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ

Николай Минков
от Николай Минков
17:29, 15.03.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

България ще се опита да поднови договора за доставка на евтин азерски газ, заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков. Председателят на борда на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски обясни, че дружеството е поискало 58% поскъпване за април заради драстичния скок на международните борсови котировки, но в момента пазарите се успокояват. До края на месеца, ако войната не ескалира, цените могат да останат на сегашните си или по-ниски нива, посочи енергийният министър Александър Николов.

От "Булгаргаз" обясниха, че вчерашното им предложение за драстично повишение на цените е продиктувано от външни фактори, но констатираха, че пазарите се успокояват.

"Първите 10 дни, знаете, в състояние на война, котировки и борсови индекси са много високи. Оттук насетне виждаме едно намаляване на тези котировки, така че очакваме стойностите към края на месеца, когато всъщност КЕВР ще разгледа официалните вече статистики за тези индекси, да видим едно понижаване от това предложение", заяви Иван Топчийски - председател на борда на директорите "Булгаргаз".

Председателят на КЕВР потвърди, че тенденцията е за спад не цените.

"Ако днес "Булгаргаз" бяха подали заявлението си, нямаше да имаме цена и увеличение от 180 лв., щеше да бъде примерно 135. И това не е примерно. В този смисъл мога да ви гарантирам, че увеличението няма да бъде в рамките на 57%, както е първоначалното заявление на "Булгаргаз". Колко ще бъде, ще стане ясно едва в последните дни на месец март. Към този момент, ако днес изчислим увеличението, то трябва да е около 30%", заяви Станислав Тодоров - председател на КЕВР.

Енергийният министър успокои домакинствата, които са на газ.

"Това, което правим текущо, е да прегледаме каква ще е консумацията на газ за бита през месец април. В зависимост от цената ще се вземе решение към края на месеца за това как да изглежда компенсацията и дали тя да бъде продължена за още един месец напред", заяви Александър Николов, министър на енергетиката.

Той посочи, че правителството търси варианти за дългосрочно решаване на зависимостта ни от руски газ.

"Алтернативните трасета и алтернативни доставки са методът, който може да доведе до много по ниски цени", посочи Николов.

А премиерът заяви, че ако България не се е отказала от евтиния азерски газ и е подновила договора, който изтича през този месец, сега цената на синьото гориво щеше да е различна. Той увери, че правителството ще направи всичко необходимо да подпише нов договор с Баку.

"Въпросът е, че никой не е луд, когато сте му дали възможността вече да не продава евтина газ, изведнъж да каже - въпреки че сте се отказали, ние искаме да ви помогнем", заяви Кирил Петков.

Петков попита прокуратурата какво се случва със събраните от МВР данни за лошото управление на предишното ръководство на "Булгаргаз".

"В МВР, да, бяха събрали оперативни данни, които прокуратурата иззе по тяхна компетентност. Но, да, оттогава нищо сме чули какво се случва. Това е поредният случай, където според мен е имало ясни злоупотреби и изчезва в небитието на прокуратурата. Събирали са данни защо и как хората, които управляват "Булгаргаз" и са управлявали "Булгаргаз", дали са взимали решенията във връзка с азерския газ по правилния начин и дали има проблеми там", заяви Кирил Петков.

Той призова спешно да се даде отговор на най-важния въпрос.

"Кои са критичните нива на цената на газа, които ако ги допуснем, ще направим систематичен риск за икономиката", посочи Кирил Петков.

Премиерът съобщи, че до 6 месеца ще е готова газовата връзка с Гърция, а още този петък ще инспектира трасето с премиера Мицотакис.

А от "Булгаргаз" увериха, че се готвят за всякакви сценарии, ако войната в Украйна се задълбочи.

"Булгаргаз" в момента съхранява и исторически най-високи стойности на природен газ в Чирен", заяви Иван Топчийски - председател на борда на директорите "Булгаргаз".

Обществена поръчка за разширяване на газохранилището в Чирен обявиха днес от "Булгартрансгаз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС одобри нови санкции срещу Русия. Какви са те?
ЕС одобри нови санкции срещу Русия. Какви са те?
Руски хотел в Балчик настани безплатно украински жени и деца, организират им и уроци по български
Руски хотел в Балчик настани безплатно украински жени и деца, организират им и уроци по български