НОВИНИ

КЕВР: Цената на газа няма да скочи с 58%

кевр решава цената природния газ
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 15.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

КЕВР ще използва всички налични регулаторни механизми за постигане на максимално добри цени за крайните потребители. Това съобщават от комисията в съобщение на сайта си.

Подчертават, че окончателното решение няма да се взима предвид екстремните цени на природния газ в началото на март, а ще бъде съобразено с цените към 31 март.

Това означава, че най-вероятно цената на природния газ през април няма да се повиши с шоковите 58%, както вчера бе предложено от "Булгаргаз".

Ето какво пишат от КЕВР:

"В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1 - 10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м, което е близо 350 евро за МВч. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м или около 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи. В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на април, Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на март".

Цялото съобщение на КЕВР можете да прочетете тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отровени са четири лешояда от защитен вид
Отровени са четири лешояда от защитен вид
В Швеция изплащат финансови помощи заради високите цени на горивата
В Швеция изплащат финансови помощи заради високите цени на горивата