НОВИНИ

Израел се превърна в убежище за руснаци и украинци

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:09, 16.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Израел очакват над 15 000 украински бежанци седмично. Около 200 000 украинци имат право на израелско гражданство заради еврейския си произход. От началото на войната Израел обаче се превръща във все по-желана дестинация и за много руснаци. Държавата се превърна в убежище за руснаци и украинци.

Наталия e руска гражданка. Войната я заварила в Израел, където била на гости на дъщеря си.

"Децата ме попитаха - защо не останеш тук? И аз останах", казва тя.

Сега плановете ѝ са да стане гражданка на Израел.

"Всичко, което обичах в страната си, се срина за един ден. Да, страхувам се да се върна, защото нищо оптимистично не предстои", казва тя.

През последните години имигрантите от Русия преобладават в Израел. Само миналата година в страната са пристигнали 7 700 руснаци. Сега израелските власти очакват потока да е много по-голям. Само в първите дни на войната, над 1 400 руснаци са подали молби за визи за Израел.

Над половин милион руснаци имат право да са израелски граждани заради еврейските си корени.

От началото на войната Израел отвори границите си за бежанци от Украйна.

Израел е критикуван от много държави, че не се присъединява към санкциите срещу Москва. Отговорът на Тел Авив е, че двете страни си сътрудничат за сигурността в Сирия.

"Нашето сътрудничество е от 2015 г., когато Русия влезе в Сирия. По някакъв начин Русия сега е наш съсед. В тази ситуация не можем да нарушим сътрудничеството", каза Евгени Сова, депутат в Израел.

Украинският президент призова Израел да се включи в посредничеството с Русия. Ерусалим предложи да се превърне в място за дипломатически диалог между Киев и Москва. Знамената на Русия и Украйна и думите "Бог създава мир. Очакваме ви!" осветяваха в неделя стените на Стария град в Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Антоанета Приматарова
Почина Антоанета Приматарова
Организаторите на "Ролан Гарос" позволяват на Джокович да защитава трофея си
Организаторите на "Ролан Гарос" позволяват на Джокович да защитава трофея си