НОВИНИ

Кьовеши след срещата с Петков: МС ще стане контактна точка с европейската прокуратура

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 16.03.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков.

Според Кьовеши европейската прокуратура иска да постигне това във всички държави членки. Това е сигнал за политическа воля за борба с финансовите измами, допълни още тя.

Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура, каза още Кьовеши.

Уточни, че са получили много сигнали за нарушения от граждани и сега е време българските власти да започнат да работят "по чувствителни и важни случаи заедно с тях".

Европейската прокуратура е започнала разследване на 120 случая, които ще бъдат описани в годишния доклад, който излиза в края на тази седмица или в началото на другата.

Получили са информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба, свързана със селскостопански субсидии, измами в строителството, фондовете за възстановяване след ковид, каза Кьовеши.

По думите ѝ на срещата с Петков са разгледани различни начини за подобрение за взаимната работа, включително в законодателството.

"Идеята на Петков да се създаде специална група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за автономност, е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на борбата с измамите и престъпления, извършени от организирани групи", каза тя.

Кьовеши благодари на Петков за решителността му и визията за борбата с корупцията.

"Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", каза тя.

Заяви, че след първата ѝ визита у нас са установени няколко канала за докладване на подозрения за измами.

Каза още, че има пълно доверие на делегираните прокурори от България, които са независими и професионалисти.

Кирил Петков от своя страна определи разговора им като изчерпателен и в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно, за разрешаване на нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондовете.

Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички престъпления след 2017 могат да бъдат обект на разследване, което е свързано с европейски пари, каза още той.

По думите му Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да се постигнат реални резултати.

Снимки: МС, Десислава Кулелиева

Преди седмица министър-председателят Кирил Петков обяви, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигналите от МС ще постъпват директно към европрокуратурата, без да има посредници.

Според Петков тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международната федерация по шахмат санкционира отборите на Русия и Беларус
Международната федерация по шахмат санкционира отборите на Русия и Беларус
Изключват от "Берлинале" руски институции и делегации
Изключват от "Берлинале" руски институции и делегации