НОВИНИ

Производители на плодове и зеленчуци излязоха на протест

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 16.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Производителите на плодове, зеленчуци и картофи са недоволни от политиката за подпомагане на земеделското министерство. Те смятат, че разпределението на средствата между отделните сектори растениевъдство и животновъдство трябва да стане след обстоен анализ.

Земеделците днес се срещнаха с министър Иван Иванов.

Производители на плодове и зеленчуци от 10 неправителствени организации от страната блокираха днес на няколко пъти движението по пътя Пловдив - Карлово със земеделска техника.

От Националния съюз на градинарите, които бяха сред организаторите на протеста, заявиха, че са недоволни от разпределението на парите по ковид мерките между отделните производства в земеделието и се дава превес на животновъдите.

Производители на плодове блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово в знак на протест

"След като забавиха плащането на обвързаната подкрепа, получихме 25% по-малко, отколкото получихме миналата година. С последните мерки и действия, които се правят, вървим надолу към унищожение на сектора, 8 - 9 пъти надолу намаление на площите", каза Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите.

"Не са платени пропадналите площи от миналата година. Производителите, които не са си получили парите за пропадналите площи нямат и обвързано подпомагане. Ние не плачем за пари, ние плачем, за да оцелеем. Една Гърция дава по 1000 евро на малките стопанства", каза Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз.

В Столицата други недоволни земеделски производители на плодове, зеленчуци и картофи заявиха, че ако не бъдат компенсирани от правителството, следващият вторник ще излязат на протест.

"Крайно време е парите вече да се разпределят на база на истински потребности, а не на това кой сектор е по-близо до властта и кое лоби е по-силно", каза Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по джудо алармира за липса на финансиране
Българската федерация по джудо алармира за липса на финансиране
Украйна не приема вариант за неутралитет по австрийски или шведски образец
Украйна не приема вариант за неутралитет по австрийски или шведски образец