НОВИНИ

120 сигнала за злоупотреби с европари разследва европрокуратурата у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:00, 16.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

120 случая на данни за злоупотреби с европари разследва европрокуратурата у нас. Част от сигналите са свързани с еврофондовете срещу пандемията, обществените поръчки и субсидиите в земеделието. Премиерът Кирил Петков и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са се договорили Министерският съвет да стане контактна на Европейската прокуратура. Кьовеши пристигна на посещение у нас по покана на министър-председателя.

Повече от час и половина премиерът Кирил Петков и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са говорили за подобряване на сътрудничеството в разследването на престъпления с евросредства.

"С общата амбиция, че нарушения корупция и всякакви други престъпления, свързани с еврофондове ще работим заедно, за да сме сигурни, че България не е мястото за такива престъпления", каза Петков.

"Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един и същ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване", каза Кьовеши.

Кьовеши след срещата с Петков: МС ще стане контактна точка с европейската прокуратура


Кьовеши и Петков са обсъдили и необходимостта от законодателни промени, които да повишат ефективността на разследванията.

"Мисля, че идеята на г-н Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност е нещо, към което трябва да се стремим", каза тя.

Кьовеши подчерта, че и Министерският съвет вече става контактна точка за сигнали на Европейската прокуратура.

"За нас като Европейска прокуратура е важно да получаваме информация, защото ние като прокурори трябва да бъдем проактивни. Нашата задача е да правим разследвания, а не да отидем на терен и да търсим информация. Това е задачата на полицията, на националните власти. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура", каза Кьовеши.

През миналата година от страната ни са получени рекорден брой сигнали. Много от тях са били от правителствени организации и граждани, което според Кьовеши говори за доверие към Европейската прокуратура.

"На базата на това започнахме над 120 случая за разследване. Общо казано получихме информация за измами с европейски средства най-вече свързани с обществени поръчки, също така злоупотреба със селскостопански субсидии. Измами м сферата на строителството, също и във връзка с фондовете за възстановяване след ковид", каза Кьовеши.

Кьовеши подчерта, че има пълно доверие на Европейските делегирани прокурори в България и е убедена в професионализма и принципността им в разследванията.

"Не съм получила никакви сигнали, никаква информация относно факта, че някой е нарушил тази независимост, някой се опитва да повлияе на нашите колеги, някой се опетва да наруши независимостта на Европейските делегирани прокурори", каза тя.

По време на посещението си Лаура Кьовеши ще има срещи с вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдния Надежда Йорданова, а след това и с главния прокурор Иван Гешев.

Снимки: Десислава Кулелиева, МС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО потвърди позицията си, че няма да разполага сили в Украйна
НАТО потвърди позицията си, че няма да разполага сили в Украйна
Левски обяви контроли със Созопол и Септември София
Левски обяви контроли със Созопол и Септември София