НОВИНИ

НАТО потвърди позицията си, че няма да разполага сили в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:05, 16.03.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Ако кризата в Украйна се развие по начин, който застрашава България, има сериозни планове за усилването на присъствието на натовски войски на наша територия. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Драгомир Заков, който участва в извънредната среща на военните министри от пакта в Брюксел. В момента се работи по сформирането на така наречената бойна група у нас. 40 000 военни от пакта вече са разположени по източния фланг, стотици хиляди други са в готовност, става ясно още на срещата. НАТО потвърди позицията си, че няма да разполага сили на територията на Украйна.

Министър Заков съобщи, че до дни ще стане ясно кои държави ще участват в така наречената бойна група, която се сформира в България. При заплаха за страната ни, ще има и допълнително подсилване.

"Към момента ние това, което правим е тази бойна група, която се води от България, е под оперативния контрол на главнокомандващия силите на на НАТО в Европа, в която има мултинационален елемент и ще има принос към него. Това в момента е мярката, която в НАТО се прилага. Ако кризата се развие по начин, по който има заплаха за България, има много конкретно разписани мерки за сериозно усилване на територията на България, което ще е в интерес на българските граждани да се чувстват защитени и сигурни", заяви Драгомир Заков - министър на отбраната.

Според Заков посещението на Лойд Остин у нас е силно послание от страна на САЩ.

"Очаквам отново да бъде препотвърдена вече и на белгийска територия, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на алианса, както казаха вече многократно вече - са готови да отбраняват всеки един сантиметър територия на алианса. Посланието, разбира се, е много силно - това мисля, че е първото посещение на секретар по отбраната на САЩ в последните 24 години, поне до там стигнахме назад във времето", каза още Заков.

Министърът коментира, че доставката на F-16 се бави заради ковид кризата. Но по думите му със или без забавянето положението във ВВС е критично. Според него няма как да се запълнят дефицитите и в сухопътните войски и във военноморските сили, ако страната ни не работи със съюзниците, включително на наша територия. Заков заяви, че България от консуматор на сигурност трябва да се превърнем в доставчик на
сигурност.

Министрите от НАТО потвърдиха позицията си, че сили на Алианса няма да бъдат разполагани на територията на Украйна, но Алиансът ще защитава всеки сантиметър натовска територия.

"Съюзниците са единни както по въпроса за осигуряване на помощ за Украйна, която да може да се защитава, така и по въпроса, че НАТО не бива да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този конфликт, тази война така, че тя да не ескалира извън Украйна. Виждаме смърт, разрушения и страдание в Украйна, но тази ситуация може да стане още по-лоша, ако НАТО предприеме действия, които да доведат до пълномащабна война между НАТО и Русия", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Столтенберг отново призова държавите да увеличат разходите си за отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев за следващия управител на БНБ: Бих подкрепил кандидат, който идва от чужбина
Настимир Ананиев за следващия управител на БНБ: Бих подкрепил кандидат, който идва от чужбина
120 сигнала за злоупотреби с европари разследва европрокуратурата у нас
120 сигнала за злоупотреби с европари разследва европрокуратурата у нас