НОВИНИ

Украйна не приема вариант за неутралитет по австрийски или шведски образец

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:00, 16.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна поиска външни гаранти за сигурността ѝ срещу руската заплаха и отхвърли вариант за неутралитет по австрийски или шведски образец. По-рано Кремъл заяви, че подобен сценарий може да се разглежда като компромис. Украинският лидер Зеленски подчерта, че всяко мирно споразумение трябва да защитава страната му от бъдещи заплахи. След разговори с руския си колега в Москва, турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че войната трябва да спре.

Украйна се намира в пряка война с Русия, следователно мирният модел може да бъде само украински, обяви преговарящият на Киев Михайло Подоляк. Той подчерта, че страната му иска пълни гаранции за сигурност. Според него страните, които ги предоставят, не трябва като сега да останат безучастни при нападение срещу Украйна, а да се намесят активно на нейна страна и да ѝ предоставят "незабавно" необходимото въоръжение. Киев настоява и за установяване на зона, забранена за полети над страната, в случай на агресия срещу Украйна.

"Можем и трябва да преговаряме за справедлив мир за Украйна, за истински и работещи гаранции за сигурността. Това е амбициозна и трудна задача. Това е дълъг път, но съм сигурен, че ние, украинците, можем да го направим. Ние, украинците, можем да спечелим и да се върнем към мира, за който всички толкова жадуваме", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

По-рано Русия даде да се разбере, че би приела сценарий за украински неутралитет при запазване на собствена армия по подобие на Австрия и Швеция. Австрия е неутрална и не може да изпраща войски в зони на конфликт извън мисии на ООН. Швеция не е член на НАТО. Страната се отказа от неутралния си статут след края на Студената война, успоредно с влизането си в Евросъюза през 1995 г.

"Неутралният статут се обсъжда сериозно, разбира се, с гаранции за сигурността. Точно това каза президентът Путин през февруари. Всички възможности и общоприети гаранции за сигурността на Украйна и всички страни, включително Русия, с изключение на разширяването на НАТО. Сега точно тези неща се обсъждат на преговорите, там има много конкретни формулировки, които според мен, са близо до съгласуване", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Сергей Лавров прие турския си колега Мевлут Чавушоглу, който заяви, че приоритет на Анкара е евакуация на оставащите цивилни в обкръжения украински град Мариупол. Чавушоглу отново предложи домакинство на Турция за среща Путин - Зеленски като крачка към постигане на трайно прекратяване на огъня.

Домакинът Лавров заяви, че няма пречки пред организиране на среща на върха, но само ако тя не е самоцелна и утвърди споразумения, постигнати от двата преговорни екипа. Сред огромните проблеми остават статута на анексирания Крим и на двата сепаратистки района в Донбас, признати от Москва за независими държави.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на плодове и зеленчуци излязоха на протест
Производители на плодове и зеленчуци излязоха на протест
Калин Златков и Юлия Златкова спечелиха слаломите в Боровец
Калин Златков и Юлия Златкова спечелиха слаломите в Боровец