НОВИНИ

"21 причини да остана в България"

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 17.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Двама млади българи от Карлово реализираха проект "21 причини", с който искат да покажат защо трябва да останем в България и да работим за нейното бъдеще. Жани Славкова и Даниел Богдански заснеха 21 уникални истории на хора от различни сфери.

Жани и Даниел се запознават докато участват в създаването на късометражен филм за Васил Левски миналата година. Бързо стават съмишленици и провокирани от липсата на достатъчно смислено съдържание в социалните мрежи и позитивизъм, решили да направят проекта "21 причини да остана в България".

Целяхме се да покажем точно такива хора, които са доказали, че това което правят има някакво отражение в различни аспекти. Искаме да покажем че проблемите които виждаме всеки ден може да бъдат разрешени стига да има надежда, да има вяра и да има хора в това което се прави. Какви са тези хора и личности, които намират място във вашия проект? Те са изключително пъстри, колоритни,някои от тях са известни, други не и точно това прави проекта различен от останалите, които сме свикнали да виждаме, казва Жани Славкова.

Всеки един епизод е около 10 минути.Той представя проблеми и техните решения.

В тези 10 минути успяваме да съберем и нашите чувства и мисли с Жани, вижданията на хората които интервюираме... Имаме хора, които се занимават с музика, дизайнери, имаме жена която работи в БАН. По-скоро са положителните истории или когато имаме проблем се фокусираме върху това да покажем решението.

В своя роден град младите българи са разказали три силни лични истории на свои съграждани, които са променили средата, в която живеят.

Историята на група "Дъст". които издават албум и той се разпространява в цял свят с музиката която правят, историята на Валентин Сиваков, който поддържа дълго време местност в Карлово местността Мати Шумка на която през 1869 година Васил Левски основава Карловския революционен комитет, която е една много важна местност за България и този човек със собствени средства отива там и облагородява това място, допълва Даниел Богдански.

Жани и Даниел изразиха надежда, много българи ще намерят смисъл да останат в България и да развиват страната, в която живеят.

Вярваме, че това, което зрителите ще видят през следващите седмици ще намери централна роля в животите на всички ни, казва Жани.

Ние пуснахме проекта няколко дни преди войната в Украйна. Това което ни радва е, че много хора ни виждат и ни благодарят, че точно в този момент пуснахме този проект, защото той идва за нас като глътка свеж въздух от всички лоши новини и всичко което се случва лошо около нас, допълва Даниел.

Намеренията на Жани и Даниел са да продължат и в бъдеще да разказват добри истории. Техният проект може да бъде подкрепен на техния сайт 21 причини. Планират, ако се съберат средства да подпомогнат хората участвали в този проект.

Репортер: Станислава Христозова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?
Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?
Формула 1 обмисля промени за колата на сигурност
Формула 1 обмисля промени за колата на сигурност