НОВИНИ

Как се помага на домашните любимци, избягали от войната със стопаните си

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 17.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече украинци остават в България – броят им вече е над 30 000 души. Това са хора, загубили всичко, но въпреки това, те не изоставят домашните любимци на произвола на съдбата и ги водят със себе си.

Животните не се интересуват от раси, държави или политически възгледи. Това ги поставя в беззащитна ситуация, защото те виждат и чуват гърмежи от оръжия, придружени с бомбени удари, които остават само разруха след себе си без да знаят защо.

Голяма част от бежанците тръгват и с домашния си любимец, който е част от семейството. Стигайки до безопасна територия, животните също имат нужда от помощ. Организации и приюти в държавите, където е основният бежански поток, са се заели с тази грижа.

Сега се превръщаме в място, където пристигат все повече животни от Лвов, от Киев. Те идват тук, за да си починат, да хапнат и пийнат, а и да се поуспокоят, тъй като са толкова изнервени, гладни и стресирани. И щом се възстановят, ние ги изпращаме към Германия и към други приюти в Полша. После освобождаваме място за прием на други животни, спасени в Украйна, обяснява Йоанна Пушалса-Трац, управител на приют за животни, Полша.

Дори по света да има война, разруха и страдание, не трябва да се забравя и помощта към беззащитните - домашните животни.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са първите бебета за годината във Варненския зоопарк
Кои са първите бебета за годината във Варненския зоопарк
Ректори и МОН готвят концепция за обединяване на университети
Ректори и МОН готвят концепция за обединяване на университети