НОВИНИ

Има оцелели след бомбардировката на театъра в Мариупол

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:42, 17.03.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Има оцелели след бомбардировката на театъра в Мариупол, за която Украйна обвини Русия, а Москва отрече да я е извършвала. Театърът е бил пълен с цивилни, бомбоубежището е издържало на удара. Броят на жертвите не се знае, съобщи за Ройтерс съветник на кмета на Мариупол. Украйна реагира с гняв и тъга на случилото се в обсадения пристанищен град.

Франс прес разпространи кадри на театъра в Мариупол преди бомбардировката, на които се вижда надпис "Деца", изписан на руски на тротоара пред и зад сградата. Надписите са направени така, че да се виждат от самолет.

Според заместник-кмета на града, цитиран от Би Би Си, в театъра може да е имало между 1000 и 1200 души, потърсили убежище там. Има оцелели след нападението тъй като мазето, където са се укривали хората е издържало, съобщи местен депутат.

Спасителни екипи работят на място.

"Единствената дума с която може да се опише случилото се е геноцид, геноцид на нашата нация, на нашия украински народ", заяви Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира на нападението с туит.

"Още едно ужасно военно престъпление в Мариупол. Масивна руска атака срещу Драматичния театър, където стотици невинни цивилни се укриваха. Сградата е напълно разрушена. Руснаците не може да не са знаели, че това е убежище за цивилни".

Руското министерство на отбраната отрече да е бомбардирало театъра.

"Вина за всичко случило се в Мариупол, в частност взривяването на сградата на Драматичния театър, режимът в Киев естествено се опита да хвърли върху руските военни, които според режима са поразили с авиобомба театъра. Разбира се, това е лъжа. Руските въоръжени сили не бомбардират градове. Колкото и видеокадри да е събрало НАТО и колкото и фалшиви снимки да се разпространяват в момента, истината в крайна сметка ще излезе наяве.", заяви Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

Москва съобщи, че около 300 бежанци от Мариупол вече са в руската Ростовска област. Преди това, евакуирани от пристанищния град пристигнаха в Запорожие. 400-хилядният Мариупол е под руска обсада от втори март и е без вода и храна, електричество и газ.

Най-малко един човек загина и трима са ранени след като останки от свалена ракета порази жилищен блок в Киев в 5.00 часа тази сутрин. 30 души бяха евакуирани.

"Това е война. Русия ни нападна неясно защо. Това е война. По-добре не питайте как се чувствам", казва Алексей Юстенко, жител на Киев.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите досега украинци на железопътните гари в няколко града, сред тях Киев, Днипро, Лвов и Одеса.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков спечели гигантския слалом в Пампорово
Калин Златков спечели гигантския слалом в Пампорово
Президентите Радев и Дуда с обща позиция за международна подкрепа към държавите от Източна Европа
Президентите Радев и Дуда с обща позиция за международна подкрепа към държавите от Източна Европа