НОВИНИ

Словакия има желание да предостави С-300 на Украйна, но иска заместител от НАТО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 17.03.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Словакия има желание да предостави противовъздушни комплекси С-300 на Украйна, но само ако получи заместващо въоръжение от НАТО. Това заяви министърът на отбраната Ярослав Над след среща с американския си колега Лойд Остин в Братислава. Шефът на Пентагона заяви, че няма какво да съобщи по този въпрос. Москва предупреди, че предоставянето на противовъздушни средства на Украйна ще бъде дестабилизиращ фактор, който няма да донесе мир в страната.

В Братислава Лойд Остин потвърди ангажиментите към сигурността на Словакия на фона на войната в Украйна. В отговор на журналистически въпрос дали Словакия е готова да предостави исканата от Киев противовъздушна система С-300, домакинът Ярослав Над изрази готовност, но само при наличие на подходящо заместващо въоръжение за страната му.

Единствената стратегическа противовъздушна отбрана, която Словакия има е С-300. Ако просто я дадем на Украйна, ще създадем луфт в сигурността на НАТО. На първо място аз съм министър на отбраната на Словакия и първата ми отговорност е да направя всичко по силите си за да гарантирам сигурността на нашия народ и територия.

Интегрирането на новата сложна система "Пейтриът" със съществуващата военна инфраструктура на Словакия, както и обучението на личния състав, може да отнеме време, отбелязва Юроактив.

Какво представляват ракетните комплекси C-300?

Словакия има една батарея С-300, наследена от съветския период след разпадането на Чехословакия през 1993 г. Страната очаква да получи противовъздушни ракети "Пейтриът" в рамките на новата бойна група на НАТО, която ще бъде разположена на нейна територия като част от укрепването на източния фланг на Алианса.

Лойд Остин заяви, че няма какво да съобщи относно предоставянето на заместващо въоръжение на Словакия, но подчерта:

Единни сме в подкрепата си за Украйна и нейното право да защитава своята територия. Решени сме да помогнем на храбрия украински народ, който защитава себе си и своята свобода от неоправданата и непредизвиканата инвазия на Русия.

Шефът на Пентагона повтори позицията на Вашингтон срещу установяването на зона, забранена за полети над Украйна.

Нашият президент беше ясен, че няма да изпратим американски сили да се сражават в Украйна. При това обаче ще направим всичко по силите си да подкрепим Украйна в нейните усилия да брани територията си. Обявихме също, че налагането на зона без полети означава фактическо влизане в битка. Президентът Байдън каза, че няма да се сражаваме с Русия.

След Братислава Лойд Остин идва на посещение в София, където също ще преговаря темата предоставяне на противовъздушна система С-300 за Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета победа за Балкан в Балканската лига след успех над ТФТ Скопие
Трета победа за Балкан в Балканската лига след успех над ТФТ Скопие
Милен Керемедчиев: Санкциите няма да спрат реалните военни действия
Милен Керемедчиев: Санкциите няма да спрат реалните военни действия