НОВИНИ

Румен Радев: При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 17.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция на системата за защита националната сигурност, които следва да бъдат бързо преодолени. България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее тези дефицити. Това е общата позиция на участниците в работна среща с експерти по сигурността, която проведе президентът Румен Радев.

Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 и беше посветен на нормативната база, регламентираща системата за защита на националната сигурност.

Необходимо е адаптиране на настоящото законодателство към променената среда на сигурност и са налице противоречия и липса на съгласуваност в част от законите, указващи реда за реакция на институциите при различен вид кризи, беше подчертано на срещата.

Акцент в разговора беше и нуждата от създаването на ефективна система за ранно предупреждение, в основата на която би могъл да бъде предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост Национален център за наблюдение, контрол и управление.

В срещата участваха директорът на Институт за перспективни изследвания за отбраната, ВА „Г. С. Раковски“ проф. Митко Стойков, проф. Димитър Йончев, почетен професор и преподавател в Нов български университет, департамент „Национална и международна сигурност“, проф. Павел Пенев от Института за космически изследвания и технологии към БАН и преподавателят във ВА „Г. С. Раковски“ полк. о.з. професор д.в.н. Димитър Недялков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва подписване на договорите с одобрените за финансово подпомагане спортни федерации
Започва подписване на договорите с одобрените за финансово подпомагане спортни федерации
След посещението на Кьовеши у нас: Последователност, решителност, действие (Обзор)
След посещението на Кьовеши у нас: Последователност, решителност, действие (Обзор)