НОВИНИ

Скандали в парламента след поисканото въвеждане на форсмажор

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 17.03.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

След като вчера вицепремиерът Корнелия Нинова предложи България да въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката, днес от ГЕРБ настояха в парламента да бъде извикан и изслушан министър-председателят Кирил Петков. Премиерът не дойде, а част от коалиционните партньори се обявиха против форсмажорната ситуация.

През целия парламентарен ден ГЕРБ очакваха премиерът Кирил Петков да отговори - предвижда ли се форсмажор в икономиката. От БСП запитаха - след 2 години пандемия и война в непосредствена близост ако това не е форсмажор - какво е.

"Дайте да направим една комисия по лексика към НС. Да видим какво имаме като понятие "форсмажор", какво е "намалям", "преценям". И да влязат всички мажоретки в нея, които непрекъснато с повод и без повод взимат думата", заяви Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България".

Отговори му Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

"Форсмажор означава непреодолима сила.Непреодолимата сила в този кабинет се нарича БСП. При тях всичко започва с форсмажор и завършва с форсминор", смята той.

"Не знам, смятате, че като го повторите 10 пъти, се увеличава шансът да дойде ли", включи се и председателят на парламента.

"Продължаваме промяната" увериха, че са запознати с предложението на Нинова, но към момента то не е постъпвало официално.

"Моята лична позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията. Това е решение, на което трябва да се отдели допълнително време и да се вникне в него - какви са всички възможни рискове, които биха произлезли" каза Александър Ракчиев от ПГ на "Продължаваме промяната".

"От Демократична България" и "Възраждане" се обявиха против тази мярка.

"Такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние намираме за обоснована, не я намираме за уместна на този етап, ѝ се противопоставяме. Обявяването на такъв тип радикални мерки създава усещане за напрежение, което сега не е необходимо", заяви председателят на ДБ Христо Иванов.

"Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политическо обосновано решение, големият въпрос, който ние сега трябва да зададем, е: "Казахме ли ви?", добави председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Има такъв народ" казаха, че Министерският съвет ще излезе с решение.

"Всеки има право да предлага каквото смята за правилно, друг е въпросът какво след това ще реши съответният орган. Дали ще е коалиционният съвет, дали ще е МС - министрите имат свобода. Какво ще реши Министерски съвет - ще видим", коментира Тошко Йорданов.

БСП настояха за изслушване на Нинова в икономическата комисия, а ДПС внесоха искане за изслушването ѝ в парламента.

"Ние не знаем какво включва терминът "форсмажор", юристите не можаха да кажат, то като няма в законодателството легална дефиниция за това. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и на хората, но докато не си изясним какво означава това, не можем да вземем становище", заяви Йордан Цонев, ПГ на ДПС.

След като премиерът Петков така и не дойде, цялата група на ГЕРБ-СДС се събра да попита къде е той.

"Някъде евакуирал ли се е? В противен случай ние имаме едно обяснение - Корнелия Нинова го е извикала някъде и се разбират като мъже", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Българската търговско-промишлена палата е поискала форсмажор още на 8 март. И посочва военните действия в Украйна като мотив на работодателите за поисканите сертификати за форсмажор. Това припомни днес Министерството на икономиката и индустрията на сайта си.

По темата работиха: Вера Александрова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов за "черния печат" в паспорта си: Службите са лаконични
Костадинов за "черния печат" в паспорта си: Службите са лаконични
Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца
Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца