НОВИНИ

След посещението на Кьовеши у нас: Последователност, решителност, действие (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:52, 17.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с главния прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Бойко Рашков и правосъдния Надежда Йорданова. В центъра на разговорите са били сътрудничеството на българските власти с Европейската прокуратура и законови промени с цел по-ефективно разследване на измами с евросредства.

Последователност, решителност, действие с тези ключови думи на Фейсбук страницата си от Европейската прокуратура определят посещението на Лаура Кьовеши у нас.

Според съобщението визитата е била много продуктивна. А срещата с главния прокурор била от учтивост.

От българската прокуратура съобщиха, че по време на разговора Иван Гешев и Лаура Кьовеши са обсъдили въпроси за взаимодействието по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност. И Кьовеши, и Гешев изразили удовлетвореност от доброто сътрудничество до момента.

Лаура Кьовеши и Иван Гешев обсъдиха корупцията и организираната престъпност

С вътрешния министър Бойко Рашков Лаура Кьовеши е обсъдила действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. Европейският главен прокурор е оценила високо работата на МВР до момента и е изразила очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на ЕС.

Mинистър Рашков проведе работна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че с Лаура Кьовеши са обсъдили подготвяни законови промени.

На първо място изменения в НК, които да направят - да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпления свързани с измами с евросредства. Това е въпрос, по който от години се говори, но вече има конкретни предложения на масата.

Обсъдени са и предложения за промени, които да позволят всеки прокурор, при когото има данни за престъпления с евросредства, да сезира директно Европрокуратурата, а не както е в момента това да се осъществява през Върховната касационна прокуратура.

Следващата група въпроси, които говорихме са измененията в Закона за съдебната власт, които подготвяме и които да гарантират по-ефективна и по-самостоятелна работа на Европейските делегирани прокурори в България.

Главният инспектор към Министерския съвет също ще може да изпраща директно резултатите от свои проверки на европейските прокурори. Следващата седмица ще бъде публикуван и годишния доклад на Европейската прокуратура, в който ще бъдат огласени данните за разследвания свързани с България.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция
Румен Радев: При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция
Костадинов за "черния печат" в паспорта си: Службите са лаконични
Костадинов за "черния печат" в паспорта си: Службите са лаконични