НОВИНИ

Доц. Славов, ДБ: Не може да се очаква от европейския главен прокурор да се занимава със смяната на г-н Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 17.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Смисълът от посещението на г-жа Лаура Кьовеши в България е да се установят реални работни отношения между институциите на страната ни и Европейската прокуратура. Това заяви в "Още от деня" доц. Атанас Славов, зам.-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси, ДБ.

"В рамките на посещението много ясно беше заявено, че вече нашите европейски делегирани прокурори са много натоварени, защото работят по 120 дела. Това е рекордно и е илюстрация на проблемите, които съществуват у нас в последните години, за които ние неведнъж сме сигнализирали", открои той.

Доц. Славов беше категоричен, че не може да се очаква от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да се занимава със смяната на г-н Гешев. По думите му това е работа на българските институции и на българското общество.

След срещата си с премиера Кирил Петков Лаура Кьовеши заяви, че МС ще стане контактна точка с европейската прокуратура. Доц. Славов коментира темата, като подчерта, че европейската прокуратура държи да има пряк контакт с различните български институции. Според него това е позитивен сигнал за нашите институции и не толкова позитивен сигнал за българската прокуратура.

Закриването на специализираните съд и прокуратура е част от коалиционното споразумение, което означава, че в зала имаме мнозинство за тази реформа, коментира още той. Тази стъпка ще спомогне за това да няма произвол в държавата от хора, облечени в тоги и изпълняващи политически указания и искания, обясни доц. Атанас Славов.

На финалната права сме със законопроекта за КПКОНПИ и той ще бъде представен, увери той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Родригеш душ Сантуш пред БНТ: В Москва вече знаят, че са изгубили войната
Жозе Родригеш душ Сантуш пред БНТ: В Москва вече знаят, че са изгубили войната
Започва подписване на договорите с одобрените за финансово подпомагане спортни федерации
Започва подписване на договорите с одобрените за финансово подпомагане спортни федерации