НОВИНИ

Жозе Родригеш душ Сантуш пред БНТ: В Москва вече знаят, че са изгубили войната

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:18, 17.03.2022
62359
Чете се за: 05:10 мин.
Европа
Слушай новината

След две седмици в Лвов, където отразява събитията, военният кореспондент на португалската обществена телевизия Жозе Родригеш душ Сантуш смята, че в Москва вече знаят, че са изгубили тази война и търсят начин да излязат от ситуацията. Той е добре познат в България и като автор на световни бестселъри. От Лисабон той даде специално интервю за БНТ.

Библейски сцени с реки от бягащи хора посрещат Жозе Родригеш душ Сантуш при влизането му в Украйна в началото на руската инвазия.

"Помня, когато пресичах границата с Украйна, снимах един човек - Андрей, който влизаше в Украйна, за да се бие. Това беше на втория ден от руското нахлуване. Стоеше от едната страна на телената мрежа на границата. А от другата страна видя свой роднина, човек от неговото семейство, който бягаше от Украйна. Двамата спряха и си говореха от двете страни на оградата. Това беше ситуацията", обясни той.

Лвов е градът, в който се събра най-голямото множество бежанци. Украинците не вярвали до последния миг, че немислимото ще стане реалност. Сега вече вярват, че могат да победят, но дори и да не успеят - никога няма да се подчинят на Русия.

"Украинците ми казват: през 2014 г. ние изхвърлихме нашия президент, защото беше посочен от Москва, както е в Беларус. Но ние усетихме вкуса на свободата. Не искаме да "избираме" президент, посочен от Москва. Край с това. Ние познаваме вкуса на свободата, така че вероятно войната ще е дълга, но най-накрая ние ще победим. Те имат тази много силна вяра в победата. Ако погледнете на картата колко е територията под руски контрол - тя е много малко, около 15%. Това е удивително, предвид факта, че сме в четвъртата седмица на войната. Мисля, че в Москва вече са осъзнали, че няма да спечелят. Проблемът е как да излязат от дупката, в която сами влязоха. И затова продължават войната, докато намерят начин да излязат някак от ситуацията", разказва журналистът.

Жозе Родригеш душ Сантуш е водещ на централната емисия новини на RTP. Отразявал е военни конфликти на Балканите, в Близкия изток и Африка. Награждаван с престижни международни отличия за работата си като журналист. Бил е свидетел на началото на няколко войни.

"Изправени сме пред използването на доктрини от Втората световна война - масирани удари, мащабно придвижване на войски, изобщо този остарял начин на водене на война от една суперсила е много изненадващ. Не очаквах една суперсила да води война в 21 век по модел от първата половина на 20-и век. А това прави Русия", коментира душ Сантуш.

За португалския журналист Западът е показал своята решителност пред лицето на заплахата.

"През 2014 година, когато руснаците превзеха Крим без битка. Това създаде впечатлението в самата Русия, че Западът е разделен, слаб и упадъчен. И ако те направят още едно, по-дръзко усилие, солидарността ще се изпари. Тук сбъркаха. Мисля че Русия, както и Китай, този път научиха урок за Запада и либералните демокрации, който досега не знаеха. И той е: либералните демокрации имат бавни реакции, опитват се да постигнат консенсус, но в в момента, в който осъзнаят, че са изправени пред заплаха, се обединяват. И то не само правителствата, но и пред хората на улицата. Тази война напомня за американския 11 септември. Тя е европейският 11 септември. Хората прогледнаха за опасността и сега искат от своите правителства да спрат руснаците. И така западните демокрации станаха радикални спрямо Русия, а Русия не очакваше това... Стана ясно, че Западът не е слаб, не е разделен и не е упадъчен", заяви журналистът.

Прогнозата на военния кореспондент е, че войната ще е дълга, но украинците и Западът се изправят в нея по-единни от всякога.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрофанова към българските власти: Доставките на оръжия едва ли ще подобрят диалога
Митрофанова към българските власти: Доставките на оръжия едва ли ще подобрят диалога
Доц. Славов, ДБ: Не може да се очаква от европейския главен прокурор да се занимава със смяната на г-н Гешев
Доц. Славов, ДБ: Не може да се очаква от европейския главен прокурор да се занимава със смяната на г-н Гешев