НОВИНИ

САЩ изпращат рота "Страйкър" у нас, без оръжие за Украйна от наша страна (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 19.03.2022
5875
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

България и Съединените американски щати не са обсъждали изпращането на въоръжения от София за Киев. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на двудневно посещение у нас. Америка ще изпрати в България рота "Страйкър" като част от многонационална бойна група, която България създава за подсилване на Източния фланг на НАТО.

Помощта ще бъде само хуманитарна, подчерта премиерът. За първи път от 25 години американски министър на отбраната е на посещение. След като вчера посети полигона в Ново село и авиобазата в Безмер, днес, придружен от говорителя на Пентагона Джон Кърби, Остин проведе над едночасов разговор с Кирил Петков.

САЩ е първата държава, която ще изпрати пехотна рота с бронирани машини "Страйкър" в рамките на многонационалната бригада, която България ще формира, за да се включи в усилията на НАТО за усилване на източния фланг.

Бронираните машини "Страйкър" са модерно въоръжение с 15-милиметрова броня, 12.7 мм картечница, 40 мм гранатомет и развиващи до 100 км/ч.

"Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин и всичките тези фалшиви новини, които бяха казвани доскоро, мога ясно да кажа, че това не е факт. Работим заедно по Източния фланг. Работим заедно за усилването на НАТО. Но нищо друго по тази тема не е дискутирано", заяви Петков.

На въпрос на БНТ как Вашингтон би погледнал на такава стъпка от страна на София в бъдеще, американският министър на отбраната отговори:

"Определено искам да наблегна на това, което каза току-що премиерът. Разговорът ни наистина беше фокусиран върху това, какво можем да направим, за да укрепим Източния фланг тук и да повишим оперативната съвместимост. Благодарим на България, че ще бъде рамкова държава на бойна група, която създаде толкова бързо, и за усилията Ви, за да се грижите за над 80 000 бежанци, минали през България. Благодарим ви от името на цялата международна общност", каза Лойд.

Попитан и от чужди медии при какви условия евентуално в бъдеще България би изпратила въоръжения, Петков отговори, че за това ще трябва решение на НС.

"Бидейки толкова близко до конфликта, в този момент военна помощ към Украйна няма да може да бъде възможна. И този тип помощ би следвало да се случва въобще като потенциал, само ако мине през българския парламент, така че в този момент говорим само за хуманитарна помощ, говорим за отворени врати към украинските бежанци, говорим за засилено присъствие на Източния фланг."

По Източния фланг на НАТО: 900 военни са позиционирани в България

Съединените щати са първата държава, която ще се включи с рота "Страйкър" в многонационалната бригада с държава-домакин България.

"Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. Тази бойна група е под командването на Върховния главнокомандващ на Силите на НАТО за Европа и ще предложим нейният командир да е българин", категоричен бе българския премиер.

Тепърва ще стане ясно колко точно американски военни с колко бронирани машини "Страйкър" ще пристигнат в България за бойната група, усилията за чието създаване Остин оцени високо.

"Това е много важна стъпка и ние напълно я подкрепяме и приветстваме България за лидерството и уважаеми господин премиер, нашето партньорство в сферата на отбраната никога не е било толкова силно. Нашият и Вашият ангажимент е пример за други съюзници", коментира Лойд Остин.

Сформирането на многонационална бойна група у нас обсъдиха Драгомир Заков и Лойд Остин

Остин оцени средата за сигурност в Европа като изправена пред най-големите предизвикателства от едно поколение насам заради войната в Украйна.

"Нашият ангажимент към член пети е непоклатим. Войната, водена по избор на Путин срещу Украйна, е трагична. При все това руската агресия сплоти в силна степен украинският народ, НАТО и свободният свят", каза той.

Остин и Петков са обсъдили и създаването на военно-логистичен коридор от гръцкото пристанище Александруполис през Бургас и Варна до Констанца в Румъния. По-късно Лойд Остин се срещна и с министъра на отбраната Драгомир Заков. Двамата отново са обсъдили многонационалната бойна група и усилването на Източния фланг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Заслужена победа за Левски
Стоилов: Заслужена победа за Левски
Рилски спортист загря за финалите в турнира за Купата с разгром над Ямбол
Рилски спортист загря за финалите в турнира за Купата с разгром над Ямбол