НОВИНИ

Румен Спецов: НАП не установи нарушения при доставките на горива

Калина Попова
от Калина Попова
18:35, 19.03.2022
5455
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Няма нарушения в доставките на горива, зърно, олио или която и да е хранителна стока в България. Това каза в "Говори сега" изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

Не е вменявано на НАП да установява картели, възложено ѝ е да се търсят данъците и придвижването на стоките, категоричен бе той. Апелира хората да не се поддават на спекулации.

"Не мога да говоря за картел, но това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива", заяви Спецов.

Той отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

"Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите и много ясно се вижда как в 10.00 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3,15 лв. В 15.00 ч. цената е 3,04 лв. В 20.00 ч. цената отново е 3,15 лв.", каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите. Според Румен Спецов хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за промоционално олио, за това са спомогнали социалните мрежи и медиите.

"Веригата е разпечатала брошурите 14 дена преди самата промоция и те са разпространени 7 дни преди осъществяването ѝ. Тоест, наличието на промоция не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши", смята Румен Спецов.

КЗП: Цените на бензина и олиото се успокояват

Вчера НАП проведе акция във фирма в Камено, където иззе 300 000 тона зърно без документи.

"Преди това имахме информация от Министерството на земеделието за установени разминавания в декларираните при тях количества зърно и това, което е установено в съответната база. Разликата е 300 000 тона, това са около 200 млн. лв. Декларирано е едно количество, което те имат, впоследствие е установено по-голямо количество, което е на място", обясни Спецов.

В началото на акцията никой от служителите на фирмата не е съдействал, по-късно през деня са се появили представители, които са предоставили исканите документи. Напрежението вече е туширано, компанията продължава да работи и да изнася зърно.

Според Румен Спецов няма да бъде прието предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор. Той коментира и обвиненията на Васил Божков към бившия финансов министър Владислав Горанов:

"По времето на Горанов хазартната дейност е била под контрол на Държавната комисия по хазарта, чийто принципал бе министърът на финансите. Миналия юни излезе доклад на Комисията по финансов надзор по отношение на насъбраните такси и там е посочено, че комисията по хазарта не е имала контролна дейност и не е събрала липсващите 556 милиона лева".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири финала за България на Световната купа в Атина
Четири финала за България на Световната купа в Атина
Наполи обърна Удинезе с два гола на Осимен и се изравни с лидера Милан
Наполи обърна Удинезе с два гола на Осимен и се изравни с лидера Милан