Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Спецов: НАП не установи нарушения при доставките на горива

Калина Попова
от Калина Попова
18:35, 19.03.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Няма нарушения в доставките на горива, зърно, олио или която и да е хранителна стока в България. Това каза в "Говори сега" изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

Не е вменявано на НАП да установява картели, възложено ѝ е да се търсят данъците и придвижването на стоките, категоричен бе той. Апелира хората да не се поддават на спекулации.

"Не мога да говоря за картел, но това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива", заяви Спецов.

Той отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

"Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите и много ясно се вижда как в 10.00 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3,15 лв. В 15.00 ч. цената е 3,04 лв. В 20.00 ч. цената отново е 3,15 лв.", каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите. Според Румен Спецов хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за промоционално олио, за това са спомогнали социалните мрежи и медиите.

"Веригата е разпечатала брошурите 14 дена преди самата промоция и те са разпространени 7 дни преди осъществяването ѝ. Тоест, наличието на промоция не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши", смята Румен Спецов.

КЗП: Цените на бензина и олиото се успокояват

Вчера НАП проведе акция във фирма в Камено, където иззе 300 000 тона зърно без документи.

"Преди това имахме информация от Министерството на земеделието за установени разминавания в декларираните при тях количества зърно и това, което е установено в съответната база. Разликата е 300 000 тона, това са около 200 млн. лв. Декларирано е едно количество, което те имат, впоследствие е установено по-голямо количество, което е на място", обясни Спецов.

В началото на акцията никой от служителите на фирмата не е съдействал, по-късно през деня са се появили представители, които са предоставили исканите документи. Напрежението вече е туширано, компанията продължава да работи и да изнася зърно.

Според Румен Спецов няма да бъде прието предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор. Той коментира и обвиненията на Васил Божков към бившия финансов министър Владислав Горанов:

"По времето на Горанов хазартната дейност е била под контрол на Държавната комисия по хазарта, чийто принципал бе министърът на финансите. Миналия юни излезе доклад на Комисията по финансов надзор по отношение на насъбраните такси и там е посочено, че комисията по хазарта не е имала контролна дейност и не е събрала липсващите 556 милиона лева".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четири финала за България на Световната купа в Атина
Четири финала за България на Световната купа в Атина
Наполи обърна Удинезе с два гола на Осимен и се изравни с лидера Милан
Наполи обърна Удинезе с два гола на Осимен и се изравни с лидера Милан