НОВИНИ

Премиерът: Ситуацията с горивата е под контрол

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:07, 08.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
проблем доставките горива нас без опашки бензиностанциите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията с горивата е под контрол. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

Виктория Василева от "Има такъв народ" попита има ли нарушение в доставките на газ и петрол в България и откъде може да има алтернативни доставки.

"Проведохме много срещи с "Лукойл", за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. Танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега всичко е под контрол. За газа се договарят количества през Гърция. Както и дерогация за електричество. "Лукойл" е собственост на швейцарска компания и те са готови да преработват и не руски петрол", допълни Кирил Петков.

Паниката с горивата: Причини и реакции

"Правилно поискахте от Комисията за защита на конкуренцията да проверят какво се случва с цените на горивата. Нашият анализ - има място за по-силен регулатор на пазара на горива в България. Цените на горивата ще касаят растежа. Време е да направим каквото можем", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

"Петролът, който е доставен до "Лукойл", е 60% уран. Техният отговор е, че цената им е образувана от швейцарската компания. Днес помолихме да ни кажат как е ценообразуван, за да има едно по-плавно покачване на базата на световните пазари. Заявиха готовност да обсъдим този факт. Ще се опитаме да използваме този микс между урал и неурал", каза още Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кейн изпревари Тиери Анри по голове във Висшата лига
Кейн изпревари Тиери Анри по голове във Висшата лига
Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница
Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница