НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е бежанците да бъдат тествани

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
19:50, 19.03.2022
5126
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани. В една част от тях се открива вариантът на Омикрон, който се предава по-лесно, но преминава по-леко. 3 неща трябваше да бъдат направени относно бежанците, коментира в "Говори сега" проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Според него на бежанците е трябвало бързо да им бъде даден статут на временно пребиваващи, защото това дава възможност да бъдат включени в българската здравноосигурителна система, както възрастните така и децата.

"Децата бежанци, които ще постъпват в детските градини и училища, трябва да бъдат изследвани за полиомиелит, в Украйна тази ваксина не е задължителна. Трябва да бъдат изследвани за болести, свързани с имунитета, за хронични инфекциозни заболявания. В Украйна има много пропуски в имунизационния календар, не се спазват ваксинационните изисквания, има много неваксинирани деца, против морбили например", допълни проф. Кантарджиев.

По думите му от над 300 секвенирани проби вчера, 30% са с този вариант на Омикрон, 3 пъти по-малко като процент влизат в болница.

"Това, че мерките падат, не означава, че хората не трябва да си спомнят три неща. Всеки културен човек си мие ръцете минимум 12 пъти на ден, маските да се носят в градския транспорт и където се събират много хора, който кашля, киха, има хрема, главоболие и температура, да си стои вкъщи и да не върши героизъм сред много хора", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист загря за финалите в турнира за Купата с разгром над Ямбол
Рилски спортист загря за финалите в турнира за Купата с разгром над Ямбол
Австрия връща част от ковид мерките
Австрия връща част от ковид мерките