НОВИНИ

Вицепремиерът Константинова за потока от бежанци: Ситуацията е под контрол

живо вицепремиерът константинова потока бежанци ситуацията контрол
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 18.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:45 мин.
Политика
Слушай новината

В Министерски съвет се проведе брифинг на Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на гражданите, бягащи от войната в Украйна.

За по-малко от месец успяхме да стартираме процедурата за издаване на документ за временна закрила. За сравнение мога да кажа, че сложността на процедурата наподобява приобщаването на една държава към рамката на ЕС, което отнема години. Ние го направихме за 20 дни, обясни вицепремиерът Калина Константинова.

Обстановката в страната изглежда спокойно и ситуацията е под контрол, обобщи Константинова.

Целия брифинг гледайте ТУК

3,1 милиона са бягащите от войната в Украйна, в Полша броят им достигна 2 милиона. Другите натоварени държави са Румъния, Унгария и Словакия, обясни началникът на Националния кризисен щаб към Министерския съвет полк. Валери Рачев.

Пикът между 5 и 8 март е спаднал значително и дневният поток от хора в ЕС е около 100 000 души.

Около 55% от пристигащите у нас бежанци остават в държавата. Това дава перспектива за ефективно управление на процесите, допълни полк. Рачев.

Голяма част от пристигащите от Украйна са неориентирани - те просто бягат от войната, допълни той.

Около 25 000 са настанените у нас до този момент, което е 85240 нощувки. Това е само, което е направено централизирано, тук не влизат хората и нощувките на индивидуална основа, коментира полк. Рачев относно програмата за финансиране с 40 лв. на ден за хотелиерите.

Средствата за хотелиерите, настанили украински граждани, ще се изплащат месец за месец

Критично важно за цялата кампания е да успеем да регистрираме за временна закрила колкото се може повече хора за по-кратко време, допълни полк. Рачев.

Кризисните щабове във всички области са активирани и са готови. Всички получават поддръжка в случай на необходимост.

Главна задача е да се отвори възможно най-бързо процес за наемане на работа.

Трябва ни кампания за пропагандиране на временната закрила на всеки, пристигнал от България. Този въпрос е ключов и е пътят към успешната интеграция, допълни полк. Рачев.

Хората няма да изкарат една година в хотелите - ние трябва да намерим друго решение на въпроса, подчерта той.

Даниел Лорер и работодатели обсъдиха осигуряването на работни места за бежанците от Украйна

С наше съдействие беше направено възможно функционирането на пунктовете на ГКПП "Дунав мост" и "Дуранкулак". Голяма част от бягащите от войната в Украйна са настанени в големи хотели по Черноморието, съобщи Стоян Темелакиев, зам. вътрешен министър.

До всеки първоначален приемателен пункт е осигурен транспорт за лица, които пристигат у нас и не са ориентирани накъде да тръгнат. До този момент нямаме хора, които да са на улицата, при неблагоприятни условия, подчерта зам.-министърът.

На границата контролът е строг, разработен е и рисков профил с дадена преценка дали дадено лице би представлявало заплаха за националната сигурност.

Основният проблем към момента е как за максимално кракът срок да се регистрират бягащите от войната, за да им се предостави временна закрила, обясни Темелакиев.

Около 700 граждани на Украйна са регистрирани до момента, потърсили закрила. Има още толкова входирани молби, обясни Петя Първанова от Държавната агенция за бежанците.

Създадена е много добра, ясна организация. Още на 26 февруари първите автобуси с бежанци бяха на ГКПП "Дуранкулак", имахме няколко курса към Киев, много рисковани, имаха проблеми шофьорите. В последствие не остана човек пожелал извозване от Украйна, това да не бъде организирано. В момента съществуват две автобусни линии за извозване.

Осигурили сме безплатен жп транспорт на територията на България за украински граждани, обясни Владимир Първанов от министерството на транспорта.

Има два блокирани кораба с български екипажи - единият е на Черноморск, другият в Мариупол, допълни Първанов. Очаква се създаването на т.нар. сини коридори за екипажите. Ние сме готови за съдействие на всеки, който желае евакуация по суша, допълни той.

Над 25 000 граждани от Украйна са в места за настаняване, обясни Ирена Георгиева от министерство на туризма. Има заявени 99 места за настаняване, допълни тя. Те са регистрирани в Националния туристически регистър.

Осъществена е връзка с много повече места за настаняване.

В повечето случаи заявилите желание за участие са с по-малък капацитет. Има проблем с по-големите хотели в големите градове, които заявяват, че икономически няма да се справят със сумата, определена за финансово подпомагане.

Първото плащане на хотелиери ще бъде осъществено в първите 20 дни на април. Кандидатстването е изключително улеснено - с попълване на заявление колко граждани от Украйна са настанени, обясни Георгиева. Заявления се подават за периода 24 февруари - 31 март, след това принципът е на заявление за осъществени нощувки в рамките на предишния месец.

До 31 март ще се плаща за всички бягащи от войната граждани. След 31 март изискването е за граждани, получили временна закрила.

В момента няма обърнали се към Дирекция "Социално подпомагане" по места, обясни Жулиета Върлякова от Министерството на труда и социалната политика.

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление, както и на помощи за отглеждане на деца.

Има организация и контрол, заяви Васил Пандов от министерството на здравеопазването. Още в началото на войната е активирана телефонна линия за осигуряване на медицинско обслужване. Има координация с всички РЗИ-та на територията на страната, допълни той.

Лицата, които идват от Украйна, имат право на медицинско обслужване, ако са от уязвими групи. Осъществява се здравен контрол и превенция на граничните пунктове, подчерта Пандов.

Работодателите имат огромно хуманно отношение към бягащите от войната и на първо място искат да покажат подкрепа. С работодателите обсъдихме различни параметри за възможност за заетост, обясни Карина Ангелиева от Министерството на иновациите.

Има и могат да се създадат 200 000 работни места в различни икономически области, допълни тя.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Вие правите нещо революционно в името на футбола
Димитър Бербатов: Вие правите нещо революционно в името на футбола
7000 деветокласници от 200 наши училища ще се включат в PISA 2022
7000 деветокласници от 200 наши училища ще се включат в PISA 2022