НОВИНИ

Сериозно повреден е стоманодобивният завод в Мариупол

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:00, 20.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Атаките срещу Мариупол са повредили силно един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа. Украинска депутатка твърди, че "Азовстал" е бил засегнат сериозно при руски обстрел. Управляващият директор на завода увери, че още в началото на руската инвазия компанията е взела предпразни мерки за предотвратяване на разрушителна авария.

С какви хиперзвукови ракети разполага Русия?

Тежки сражения се водят за "Азовстал" - стоманодобивният завод символ на Мариупол. Твърдението е на съветник на украинския вътрешен министър. Има съобщения, че в района, където се намира комбината, вече има руски части. Украинската депутатка Лесиа Василенко обяви, че от индустриалния комплекс се издига гъст дим.

"Един от най-големите металургични заводи в Европа е разрушен. Икономическите загуби за Украйна са огромни. Околната среда е опустошена", заяви Лесиа Василенко.

"Азовстал" е част от групата "Метинвест", която е собственост на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов. Осем дни преди руската инвазия в Украйна плановете на украинския олигарх бяха други.

"Ще продължим да строим, ще продължим да инвестираме. Тази година "Метинвест" ще инвестира един милиард долара в ново производство. Ще построим нов университет. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас, за да гарантираме, че в град Мариупол ще има достойнa работа и достойно заплащане", заяви украинският предприемач Ринат Ахметов.

Преди войната Ахметов беше определян като проруски олигарх. Украинският президент Володимир Зеленски открито водеше война с него и дори го обвиняваше в опит за преврат. След нахлуването на руските войски обаче Ахметов обвини Русия в извършване на престъпления срещу човечеството.

Заводите на украинския милиардер в Мариупол осигуряваха работа на повече от 10 процента от населението на града. С началото на войната заводите спряха работа. С това спря и износът на стомана.

Досега Украйна заемаше 13-о място в света по производство на стомана и пето по износ на желязо. От началото на руската инвазия цените на стоманата скочиха над 22%. И най-оптимистичните прогнози показват, че покачването няма скоро да се укроти.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите, врязали се с кола в белгийски карнавал, ще бъдат тествани за алкохол и наркотици
Младежите, врязали се с кола в белгийски карнавал, ще бъдат тествани за алкохол и наркотици
Разгромни победи пратиха Манчестър Сити и Кристъл Палас на полуфиналите във ФА Къп
Разгромни победи пратиха Манчестър Сити и Кристъл Палас на полуфиналите във ФА Къп