НОВИНИ

Димитър Стоянов за арестите: Българското общество е зажадняло за справедливост, има проблеми и от двете страни

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 20.03.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Към задържането на политиците от ГЕРБ отношение имат изпълнителната власт и държавното обвинение, президентската институция е далеч от тези дейности. Това коментира в "Говори сега" Димитър Стоянов - главен секретар президента Румен Радев.

"В интерес на истината не сме получавали информация и преди, и след това. Иначе това, което мога да кажа е, че българското общество е зажадняло за справедливост и се надявам органите, които са призвани да си свършват работата така, че да не ставаме свидетели на такива постановки".

33 години българското общество не вижда тази справедливост, смята той. Най-вероятно има проблеми и от двете страни, но няма достатъчно информация.

"Арестът не завърши с обвинение и вината беше прехвърлена върху прокуратурата. Тя от своя страна прехвърли вината върху изпълнителната власт в лицето на МВР. Затова казвам, че вероятно им някаква постановка, нещо, за което ние не знаем", каза Стоянов.

Той коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас и предоставянето на помощ за Украйна.

"Както виждате и самията премиер отказа да предостави комплексите C-300 за Украйна. Няма смисъл ние да предоставяме нашия комплекс при условие, че имаме стратегически комплекси, за които няаме прикритие. Само преди дни безпилотен летателен апарат от Украйна прелетя през три натовски страни и падна в Загреб. C-300 е най-модерният комплекс, с който разполагаме, той гарантира националната ни сигурност"

САЩ изпращат рота "Страйкър" у нас, без оръжие за Украйна от наша страна

Стоянов заяви, че последните два служебни кабинета са свършили добре задачите си. Главният секретар на президента отказа да коментира доколко успешно е назначението на Бойко Рашков, заяви, че министрите трябва да бъдат оценени от обществото.

Квота на президента в изпълнителната власт няма, категоричен е Димитър Стоянов. Решението за назначение на Стефан Янев като министър на отбраната е било лично на Кирил Петков.

"Янев се справи чудесно като служебен министър-председател и това е оценката на президента Радев. Той познаваше проблемите, които съпътстват българската армия и МО и президентът очакваше той да тръгне с "летящ старт" и да започне да ги разрешава от първия ден", коментира Димитър Стоянов.

Веднага след освобождаването му е била отправена покана към Стефан Янев да се върне като съветник на президента, но той е отказал.

Назначенията на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри са им дали тласък да създадат нов политически проект, но президентът не стои зад тях, допълни съветникът на президента.

"Ние не извършваме политически инженеринг, но подкрепяме всяка една промяна, която е за доброто на България", категоричен е Димитър Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: На националния отбор му липсва подкрепа
Ясен Петров: На националния отбор му липсва подкрепа
Ювентус се доближи на точка от Интер след рутинна победа над последния в Серия "А"
Ювентус се доближи на точка от Интер след рутинна победа над последния в Серия "А"