НОВИНИ

Петър Куленски, ПП: МВР е разполагало с нужната оперативна информация, за да извърши арестите

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
18:13, 20.03.2022
7415
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Аз считам, че МВР е разполагало с нужната оперативна информация, за да извърши арестите. Прокуратурата има основна функция в разследването, тя може сама да извършва процесуално-следствени действия. Има доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от месец юни 2021 година, който е изпратен на прокуратурата още тогава. В него е посочено, че на държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева вследствие неупражнен контрол от страна на Министерството на финансите над Държавната комисия за хазарта и тук възниква въпросът дали прокуратурата саботира действията по разследването във връзка с корупционните сигнали, защо не разследва и защо не събира доказателства, които касаят информацията за корупция в предходното управление. Това заяви в "Говори сега" Петър Куленски, заместник-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и член на правната комисия.

По думите му атмосферата в Народното събрание в момента е доста нажежена и от "Продължаваме промяната" са длъжни да се справят със ситуацията.

Любен Дилов - син: Служебно правителство на Румен Радев ще е по-добре за страната от сегашните управляващи

"Не искам да коментирам фигурата на Васил Божков като свидетел, но според мен едно лице когато разполага с оперативни данни за извършени престъпления, то прокуратурата би следвало да намери начин да събере тези данни посредством методите в НПК и да инициира съответните производства, за да може виновните за това да получат своите наказания", допълни Петър Куленски.

Той добави, че в случая става въпрос за изнудване. Депутатът коментира и закриването на специализираното правосъдие.

"Очакваме тази седмица законопроектът да влезе в пленарна зала, да бъде гласуван на първо четене, след това ще има срок за предложения между първо и второ четене, ще създадем работна група, в която да доизчистим текстовете. Има неща, които трябва да допрецизираме относно правата на магистратите и на съдебните служители - да бъдат максимално добре защитени и те да бъдат преназначени на своите нови позиции", поясни Петър Куленски.

Той уточни, че всички съдебни магистрати ще запазят местата си в съдебната система, като ще продължат да бъдат съдии и прокурори.

"Второто четене се надявам да бъде тази седмица, която предстои в пленарна зала, след това ще имаме една до 2 седмици работа в комисия и се надявам в началото на месец април да гласуваме законопроекта на второ четене в зала и той да стане факт", заяви Петър Куленски.

Той подчерта, че в коалицията са единни и не се очакват изненади, тъй като гласуват консолидирано.

"Нямаме проблем относно това какво да се случи с КПКОНПИ, имаме изцяло нов законопроект, който изисква повече работа. Идеята е КПКОНПИ да се раздели на две, непосредствено след като се закрие специализираното правосъдие", допълни Петър Куленски.

Той подчерта, че от "Продължаваме промяната" нямат планове за сваляне на имунитета на народни представители от ГЕРБ и окачестви тази информация като "поредната спекулация от страна на опозицията".

Петър Куленски даде оценка и на 100-те дни работа на правителството. "Работим в добро темпо, вървим по график", каза още Куленски.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: ЦСКА ще се бори за титлата, докато има и най-малкия теоретичен шанс
Стойчо Младенов: ЦСКА ще се бори за титлата, докато има и най-малкия теоретичен шанс
Валентич: Искам да изместим ЦСКА от второто място
Валентич: Искам да изместим ЦСКА от второто място