НОВИНИ

Банско удължава ски сезона заради необичайно студения март

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 20.03.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Заради необичайно студения март удължават ски сезона в Банско. Той ще продължи до средата на месец април, а хотелиери и концесионери определят зимния сезон досега за успешен.

Подробности вижте в прякото включване на Владислава Миланова.

Условията за ски на пистите над Банско остават отлични, падналият сняг на места достига до два метра, а хотелиери и концесионери определят сезона като един от най-добрите в последните 3 години, въпреки повишението в цените и войната в Украйна, заради която всички резервации от руснаци и украинци са отменени.

Чуждестранните туристи избират курорта, защото според тях е на ниво като останалите европейски ски-курорти, а и цените не са високи според тях.

Тази година в Банско има много британски туристи. Семейство Мулрайън е многочленно. Твърдят, че могат да дойдат на ски ваканцията в Банско за цяла седмица, докато за същите пари биха изкарали само няколко дни в други ски курорти в Европа. Освен това са много доволни от условията за ски в зимния курорт.

"Можем да си позволим да идваме тук, тъй като не е чак толкова скъп курорт като другите ски курорти в Европа, Австрия, Франция и останалите." - казва Сара Мулрайън

"Ние търсехме ски-курорт с по-ниски цени за цялото семейство, тъй като това ни е първи път, в който идваме да караме ски, а тук има писти и за начинаещи и за напреднали." - допълва Джер Мулрайън

Официалното закриване на ски сезона в Банско ще е на 10 април. Очаква се до тогава условията за каране на ски да останат подходящи.

"Ние отчитаме много добър сезон, дори мога да кажа, че той се сравнява с минали години преди пандемията. Има много хора от много различни страни и както виждате в момента вече след средата на март, както и при други сезони има отлив, в момента е много добре - имаме идеални условия за ски, много сняг, много добри температури и пистите са в перфектно състояние." - отчита Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско

Въпреки отменените резервации на руснаци и украинци, един от хотелите на Малин Бистрин е изцяло пълен с гости.

"Беше интересен сезон, равносметката е, че сезона е положителен и бранша регистрира добър сезон. На финала се видя - рускоговорящите пазари, въобще няма ги в момента и може би дълго време няма да ги има, но и това е непредвидимо. Но в туризма нещо като се вземе от една страна може би ще дойде от друга. Завърнаха се британските туристи, дадохме едно спокойствие със ситуацията, в която се намираме като ковид. Като цяло в страната ни получиха сигурност туристите." - смята той.

В момента в района на пистите над Банско снежната покривка достига до 2 метра и половина. Заради голямото количество сняг остава висока и лавинната опасност. Заради това не се препоръчва излизането извън обработените писти.

Владислава Миланова/Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 17.33 часа настъпва астрономическата пролет
В 17.33 часа настъпва астрономическата пролет
Христо Запрянов: Стъпките, предприети от БФС, са напълно легитимни
Христо Запрянов: Стъпките, предприети от БФС, са напълно легитимни